Niko neće „Koni”, a cijenu ne spuštaju

Jedan turski investitor bio je zainteresovan za kupovinu imovine, ali sve se završilo samo na razgovorima.
2 komentar(a)
koni_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
koni_1, Foto: I.PETRUŠIĆ
Ažurirano: 06.10.2015. 12:32h

Ni na 15. oglasu nije bilo zainteresovanih za kupovinu imovine nikšićke konfekcije “Koni”, po početnoj cijeni od 550 hiljada eura.

Stečajni upravnik Veljko Rakočević saopštio je da će cijena ostati ista i na sljedećem oglasu, koji će uskoro biti objavljen.

“Taj iznos je dovoljan da se namire prvenstveno potraživanja radnika, tako da više nećemo smanjivati cijenu . 'Koni' može da radi jer ima opremu i iskusne radnike, pa bi kroz privatno-javno partnerstvo mogli pokrenuti proizvodnju“, kazao je Rakočević.

Jedan turski investitor bio je zainteresovan za kupovinu imovine, ali sve se završilo samo na razgovorima. U tom preduzeću stečaj je uveden na zahtjev bivšeg vlasnika kompanije, preduzeća “Panto grupa” iz Herceg Novog, zbog duga od 800.000 eura.

U aprilu 2013. godine proglašen je bankrot jer u zakonom propisanom roku niko nije dostavio plan reorganizacije. Oko 40 radnica završilo je na biro rada, a samo njih nekoliko uspjelo je da ostvari pravo na penziju.

Od prijavljenih 1,6 miliona eura potraživanja priznato je 1,3 miliona, od čega se radnicima, koji su u prvom isplatnom redu, na ime minimalnih zarada duguje oko 200 hiljada eura. U drugom isplatnom redu su Poreska uprava i Opština Nikšić koje potražuju 178,8 hiljada, dok je ukupan iznos priznatih potraživanja u trećem isplatnom redu 915.960 eura, od čega najviše potražuje “Panto grupa” - 873.627 eura. Dug po radniku, na ime minimalnih zarada i penzijsko-invalidskog osiguranja, kreće se do 5.000 eura.

Bonus video: