"Niko nije kriv u slučaju šverca GMO hrane"

Jedina kazna vraćanje hrane u Italiju. Uprava tvrdi i da njen službenik nije napravio propust
2 komentar(a)
GMO hrana, Foto: Filip Roganović
GMO hrana, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 05.10.2015. 19:06h

Za slučaj nelegalnog uvoza i prodaje genetski modifikovane stočne hrane, gdje uvoznik bila firma Moda Italija i prodavac Farma Mont, niko nije kažnjen a istraga Uprave za inspekcijske poslove utvrdila je i da u radu njenih službenika nije bilo propusta.

“Vijesti” su 17. avgusta prijavu čitaoca da se u prodavnici Farma Mont prodaje stočna hrana na čijoj deklaraciji piše da je od genetski modifikovane soje, sa fotografijom deklaracije, poslale ovoj Upravi i Ministarstvu poljoprivrede.

Narednog dana ministar Petar Ivanović je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio da je izdao naredbu o zabrani prometa genetski modifikovane stočne hrane 1.075 kilograma sojinog brašna i 9.000 energetskog koncentrata biomilk. Ivanović je tada naveo da je ovaj primjer ukazao na propuste u sistemu bezbjednosti hrane i da će biti posvećeni pronalasku sistemskog rješenja. On je naveo i da je više nego očigledno gdje je nastao propust.

“Propust je nastao na graničnom prelazu Debeli brijeg od strane dežurnog ili nadležnog veterinarskog inspektora koji nije sa dovoljno pažnje propratio kompletnu dokumentaciju. Upravo zbog toga sam ukazao da neka rješenja koja postoje u sistemu Crne Gore pokazuju da neke predloge koje smo davali ranije treba pažljivije razmotriti ukoliko želimo da unaprijedimo sistem bezbjednosti hrane”, kazao je Ivanović.

Ministar je tada rekao i da ništa od ovoga nije u nadležnosti ministarstva već Uprave za inspekcijske poslove.

“Vijesti” su prošle sedmice poslale pitanja Upravi i Ministarstvu u kojem su pitale da li su i kome zbog kršenja zakona izrečene kazne ili da li je utvrđeno da li je u ovom slučaju bilo propusta u radu službenika Uprave i/ili Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo nije odgovorilo a u odgovoru Uprave nije navedeno da je iko kažnjem osim da je uvoznik robu morao vratili u Italiju. Iako je ministar ukazao na krivca iz Uprave su naveli da u radu njenih službenika nije bilo propusta.

Jedini pozitivan učinak je što uvoznici moraju sada da dostavljaju potvrde sa analiza da hrana nije GMO. Od 44 analize rađene van Crne Gore stiglo je 15 uzoraka i sve su bile uredni o čekaju ostale.

Bonus video: