Imovina Solane na prodaju za 149 miliona

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore preuzelo je početkom septembra u jednogodišnji zakup imovinu Solane "Bajo Sekulić"
60 pregleda 5 komentar(a)
Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 03.10.2015. 10:53h

Stečajna uprava Solane "Bajo Sekulić" objavila je danas novi tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po početnoj cijeni od 149 miliona eura.

Na prodaju je nepokretna i pokretna imovina koju čine zemljište, poslovne zgrade, elektroenergetski i objekti za vodu i gasovod, kanali, sve locirano u Opštini Ulcinj na površini od oko 14,5 miliona kvadrata, kao i tehnološka i kancelarijska oprema, građevinska mehanizacija i transportna sredstva.

Javna prodaja cjelokupne imovine stečajnog dužnika, biće održana prikupljanjem pisanih ponuda koje se mogu dostavljati najkasnije do 26. oktobra do 11 sati u pisarnicu Privrednog suda u Podgorici, kada će biti javno otvorene.

Stečajni upravnik će nakon toga, u roku do 15 dana donijeti odluku o najboljem ponuđaču i proglasiti ga kupcem. Izabrani kupac u narednih 60 dana mora sa stečajnim upravnikom zaključiti ugovor o kupoprodaji, a nakon toga, za 30 dana dužan je da uplati kupoprodajnu cijenu, umanjenu za iznos depozita.

Pravo da učestvuju na javnom nadmetanju imaju sve kompanije i građani iz zemlje i inostranstva koji uplate depozit za učešće od jedan odsto početne cijene ili prilože garanciju poslovne banke na naznačenu vrijednost, neopozivu i naplativu na prvi poziv.

Dokaz o uplati depozita ili bankarska garancija se mora staviti na uvid prije početka otvaranja koverata sa ponudama. Bankarska garancija će se prihvatiti tek nakon utvrđivanja njene validnosti.

U oglasu je navedeno da je predmet prodaje cjelokupna imovina dužnika i neće se smatrati valjanom ponuda koja se odnosi samo na kupovinu pojedinih dijelova imovine.

Imovina se prodaje u viđenom stanju, pravnom i faktičkom, bez prava na bilo kakvu reklamaciju.

Ponuda učesnika javnog nadmetanja mora da sadrži najmanje početnu cijenu.

Imovina će se prodati onom ponuđaču koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu, kao i ako na javnom nadmetanju bude učestvovao barem jedan ponuđač koji zadovolji tenderske uslove.

Uplaćeni depozit će se vratiti ostalim ponuđačima, a depozit izabranog ponuđača se zadržava i uračunava u kupoprodajnu cijenu. Ukoliko kupac ne zaključi ugovor u propisanom roku, gubi pravo na povraćaj depozita.

Stečajni upravnik može prekinuti postupak prodaje, u svakoj fazi postupka, bez ikakvih posljedica ili obaveza prema bilo kom od učesnika u postupku.

Zainteresovani mogu razgledati imovinu uz prethodni dogovor sa stečajnim upravnikom.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura, a šest godina kasnije i klasični, koji je rezultirao otpuštanjem svih radnika.

Krajem maja propala je i 12. licitacija za prodaju cjelokupne imovine Solane po cijeni od 169 miliona eura, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore preuzelo je početkom septembra u jednogodišnji zakup imovinu Solane "Bajo Sekulić".

U cilju zaštite biodiverziteta, Nacionalni parkovi će preduzimati potrebne mjere i radnje kako bi se održao i unaprijedio uspostavljeni ekosistem u zakupljenom području.

Bonus video: