Lageri aluminijuma na Ćemovskom polju

Nikšićki Uniprom svoje proizvode sad prodaje of šor firmi iz Singapura koja se zove Gunvor Singapore PTE LTD, dok je organizator prevoza firma C. Steinweg TPG DOO, osnovana u januaru 2014. u Baru, kao dio preduzeća iz Hrvatske, čije je sjedište u Rijeci
236 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2015. 06:37h

Pad cijene aluminijuma na Londonskoj berzi metala sveo je mjesečnu proizvodnju u Kombinatu aluminijuma (KAP) u stečaju na nivo od svega oko tri hiljade tona mjesečno, saznaju "Vijesti" nezvanično u toj kompaniji, kojom gazduje nikšićki Uniprom u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića.

Posljednja dva mjeseca, novi i javnosti nepoznati kupac KAP-ovih proizvoda, zbog veoma niske berzanske cijene metala, ne prodaje metal na svjetskom tržištu već ga lageruje u skladištu, odnosno livadi špediterske kuće Zetatrans u Podgorici i plaća ležarinu za tu uslugu.

Reporteri "Vijesti" juče oko podneva bili su na licu mjesta i uvjerili se da se aluminijum proizveden tokom avgusta i septembra lageruje na livadi u Ćemovskom polju, kojom gazduje najveća domaća špediterska kompanija, u vlasništvu slovenačke grupacije Intereuropa.

O tome svjedoče datumi proizvodnje ingota tokom avgusta, koji su ostali na finalnom proizvodu aluminijuma.

Prema informacijama "Vijesti“ nikšićki Uniprom svoje proizvode sad prodaje of šor firmi iz Singapura koja se zove Gunvor Singapore PTE LTD, dok je organizator prevoza firma C. Steinweg TPG DOO.

Prema podacima iz Centralnog registra kompanija, firma koja je organizator prevoza je osnovana u januaru u Baru, kao dio preduzeća iz Hrvatske čije je sjedište u Rijeci.

Barska firma registrovana je početkom 2014. za obavljanje ostalih djelatnosti u saobraćaju. Matična firma iz Rijeke registrovana je za međunarodnu špediciju i transport.

Berzanska cijena aluminijuma od 1.578 dolara po toni je nepovoljna za pokrivanje troškova nerentabilne proizvodnje u KAP-u, a Uniprom koji tvrdi da plaća naskuplju cijenu struje u svijetu u ovoj industriji, sa zaposlenih 550 radnika, među kojima ima više od 100 ugovoraca, prema gruboj procjeni, svakog mjeseca napravi gubitak veći od pola miliona eura.

Galerija

Bonus video: