Gradilište hotela "As" i dalje prazno

Ako investitor ne realizuje 90 odsto investicija plaća 20.000 mjesečno kazne
129 pregleda 12 komentar(a)
hotel As, Foto: Vuk Lajović
hotel As, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.10.2015. 18:14h

Iako je gradnja u najekskluzivnijoj zoni u metropoli turizma nakon punih četiri mjeseca pauze počela, na gradilištu hotela "As" u Perazića dolu je mirno. Nema radnika, ni građevinske operative, a osim dva čuvara, 16-spratni betonski kompleks na samoj plaži izgleda sablasno prazan i pust.

Brojni problemi pratili su kompaniju "Nega turs" i po svemu sudeći nijesu riješeni ni nakon 13 godina od kada je hotel privatizovan i kada je počela njegova rekonstrukcija sa dogradnjom.

Iako je Vlada dala jasne rokove, ali i ustupke kompaniji "Nega tours", kojim je precizirano da krajem decembra dio hotelskog kompleksa mora da primi prve goste, "As" je i dalje samo betonska konstrukcija.

Savjet za privatizaciju, kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović, prihvatio je nedavno izvještaje komisije za kontrolu obaveza iz kupoprodajnih ugovora iz oblasti hotelsko-turističke privrede u kojem je navedeno da kupac hotela “As” u Perazića dolu nije ispunio obaveze ni iz aneksa ugovora.

Hotel je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji "Nega turs" u maju 2002. godine, a zbog neispunjavanja obaveza u februaru 2014. Vlada je investitoru dala novu šansu koju ovaj nije ispunio, zbog čega mu prijeti raskid ugovora.

Prema aneksu, investitor je trebalo da u I fazu rekonstrukcije i gradnje hotela investira najmanje 15 miliona eura, kao i da polovinu tog novca 7,5 miliona u tu fazu uloži do 15. novembra 2014. Komisija je konstatovala da je zaključno sa decembrom 2014. investitor, prema dokumentaciji, uložio 5,5 miliona eura.

Navedeno je da je u pitanju neformalni izvještaj “Nega tursa”, kao i da nije potpuno jasno koliko od toga se odnosi na fazu I, jer je dio naveden i za fazu II.

"Bez želje da sa bavimo procjenama, okvirno smo zaključili da je investicija realizovana približno 20 odsto, što približno iznosi tri miliona eura, uz mogućnost odstupanja koja nijesu uopšte relevantna za donošenje našeg krajnjeg zaključka o ukupnoj realizaciji posmatranih investicionih ulaganja”, navedeno je u izvještaju.

Zaključeno je i da uslovi iz aneksa ne bi bili ispunjeni i da su cifre o ulaganju tačne i da se cijela suma odnosi na fazu I. Gradnja hotela "As", ušla je u 13. godinu, jer je još 2002. tadašnja HTP "Budvanska rivijera“ prodala hotel kompaniji "Nega tours", koja je započela obimnu rekonstrukciju i dogradnju novog krila hotela, sa ambicioznim investicionim planom, gradnju marine, spa centra i ostalih pratećih sadražaja, koje treba da ima hotela sa pet zvjezdica.

"Nega turs" je dostavila bankarske garancije vrijedne tri miliona eura, sa rokom važenja do 1. februara 2016, a koja je pribavljena kod Sberbanke iz Moskve. Ukoliko ugovor bude raskinut zbog neispunjenja obaveza u određenim rokovima Vlada je zadržala pravo da raskine ugovor i naplati garancije.

Kanalizacija ide direktno u more

I dok investitor kuburi sa novcem, kako bi završio hotelski kompleks, dotle naselje sa vikend kućama i vilama, ima neriješno pitanje kanalizacione mreže, zbog čega gdinama unazad se fekalije direktno izlivaju na plažu, a potom u more.

To se događalo i cjelog prošlog ljeta, ali nikada JP "Morsko dobro" nije izvršilo mjerenje kvaliteta vode u ovoj uvali, jer su brojni turisti prijavljivali da se osjeća jak neugodan miris fekalija.

Inače, zakupac dijela plaže u uvali je i podgorički biznismen Vesko Barović, koji na samoj pjeni od mora im kuću.

Bonus video: