Vuletić: Pričom o povećanju penzija Vlada bi da odvrati penzionere od protesta

Oko pet hiljada penzionera, kako je kazao, prima penziju u iznosu oko 100 eura, a 38 hiljada manju od 175 eura, što je ispod granice siromaštva, odnosno izdržljivosti
74 pregleda 4 komentar(a)
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojo Vuletić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.10.2015. 10:45h

Najava predstavnika Vlade o povećanju penzija ima za cilj da odvrati penzionere od protesta, kako bi i na narednim izborima glasali za Demokratsku partiju socijalista (DPS), smatra predsjednik Partije udruženih penzionera i invalida (PUPI), Vojo Vuletić.

On je naveo da ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, najavljuje izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osigranju (PIO), kao i da je penzionerima zakinut procenat od 5,1 odsto zamrzavanjem penzija u 2013. i prošloj godini.

On tvrdi da su penzije početkom ove godine proforme odmrznute, ali bez ikakvih usklađivanja i povećanja.

“PUPI smatra da ova najava Kovačević ima dvojnu poruku, jednu da penzionere odvrati od protesta i drugo da najava povećanja odobrovolji penzionere kako bi glasali za režimski i nemoralni DPS, s obzirom na to da se izbori očekuju u prvoj polovini naredne godine”, rekao je Vuletić agenciji Mina-business.

On je ocijenio da je žalosno da se penzioner, koji prima 100 eura penziju po osnovu zakidanja od 5,1 odsto zakine 61 euro na nivou godine, a Vlada preko Fonda PIO odobrava 300 hiljada eura da se socijalno ugroženim penzionerima podijeli po 30 eura.

“Tako ispada da penzioneru Vlada uzima 61 euro, a daje pomoć od 30 eura, što je smiješno da nije tužno”, dodao je Vuletić.

Oko pet hiljada penzionera, kako je kazao, prima penziju u iznosu oko 100 eura, a 38 hiljada manju od 175 eura, što je ispod granice siromaštva, odnosno izdržljivosti. On je naveo i da oko 65 hiljada penzionera prima penziju manju od prosječne penzije od 271 eura.

Penzije su posljednji put povećane u januaru 2012. godine.

Bonus video: