Za podsticanje direktnih investicija prijavilo se deset kompanija

Sredstava za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte minimalne vrijednosti ulaganja 500 hiljada eura, kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta
81 pregleda 0 komentar(a)
biznismen, posao, Foto: Shutterstock
biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2015. 10:21h

Na oglas za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija prijave je dostavilo deset kompanija, saopšteno je agenciji Mina-business iz Sekretarijata za razvojne projekte Vlade.

Predstavnici Sekretarijata su kazali su dostavljene prijave otvorene u četvrtak, a dostavili su ih bjelopoljski Meso-promet, Pelengić Trade i Emar, beranski Beton Group Popović i ŠIK Polimlje, Securitas Montenegro i Vučje iz Nikšića, Farmont MP i Fabrika stočne hrane iz Danilovgrada i Hemomont Podgorica.

Sekretarijat će u narednom periodu, shodno proceduri i rokovima definisanim Uredbom o podsticanju direktnih investicija i javnim oglasom, pristupiti analizi formalne ispravnosti navedenih prijava.

Iz sekretarijata su objasnili da će ispravne prijave sa pratećom dokumentacijom biti proslijeđene na dalju proceduru Komisiji njihovo vrjednovanje.

Sredstava za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte minimalne vrijednosti ulaganja 500 hiljada eura, kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta.

Sredstva se mogu dodijeliti za investicione projekte kojima se obezbjeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta u roku od tri godine od zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija obezbjeđuju se u budžetu i mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata koji omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta i doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija ne mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata u sektoru primarne poljoprivredne i proizvodnje sintetičkih vlakana, ugostiteljstva, izgradnje ugostiteljskih objekata osim za izgradnju primarnih ugostiteljskih objekata kategorije tri i više zvjezdica u lokalnim samoupravama čiji je stepen razvijenosti manji od 75 odsto od prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti u Crnoj Gori.

Sredstva se ne mogu koristiti ni za finansiranje projekata u sektoru saobraćaja, koji obuhvata prevoz putnika u vazdušnom, pomorskom, drumskom ili željezničkom saobraćaju i na unutrašnjim plovnim putevima ili usluge komercijalnog prevoza tereta, igara na sreću, trgovine i primarne proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje električne energije, nafte i gasa, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije, proizvodnje genetski modifikovanih organizama i opasnog otpada.

Dodijeljena sredstva za podsticanje direktnih investicija isplaćuju se u ratama koje iznose jednu trećinu ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava za podsticanje direktnih investicija.

Sredstva za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti preduzeću koje je registrovano u Centralnom registru privrednih subjekata i koje je podnijelo investicioni projekat za koji se u skladu sa Uredbom o podsticanju direktnih investicija dodjeljuju ta sredstva, nad kojim nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, osim reorganizacije.

Preduzeće takođe treba da izmiri sve obaveze po osnovu poreza, carina i doprinosa i da u prethodnih 12 mjeseci prije podnošenja prijave nije smanjio broj zaposlenih u Crnoj Gori deset odsto i više, kojem nijesu dodijeljena sredstva za iste namjene iz budžeta, u kojem država ili lokalna samouprava nema većinski udio, koje nije u poteškoćama u skladu sa propisima o državnoj pomoći i nije u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći.

Strani investitor koji učestvuje u postupku dodjele sredstava može biti njihov korisnik, odnosno zaključiti ugovor o korišćenju sredstava ukoliko osnuje preduzeće u Crnoj Gori.

Visina sredstava za podsticanje investicija koja mogu biti dodijeljena na osnovu kriterijuma za dodjelu sredstava za podsticanje investicija su tri hiljade eura do deset hiljada eura po novom radnom mjestu, u zavisnosti od broja bodova.

Visina sredstava za podsticanje investicija koja mogu biti dodijeljena velikim preduzećima utvrđuje se do 50 odsto opravdanih troškova za realizaciju investicionog projekta, odnosno do 60 odsto za srednja i do 70 odsto za mala preduzeća.

Izuzetno, za kapitalne investicije mogu se bez sprovođenja postupka bodovanja dodijeliti sredstva za podsticanje investicija u visini od 17 odsto od ukupne vrijednosti investicionog projekta, a u skladu sa Uredbom o podsticanju direktnih investicija.

Bonus video: