Izlazna opcija za A2A još nije definisana

Novi rok za dogovor je najduže 20 dana. Vlada povećala cijenu otkupa italijanskih akcija u EPCG sa 200 na oko 230 miliona
73 pregleda 2 komentar(a)
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.10.2015. 05:24h

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A produžili su juče, peti put, rok za dogovor o nastavku partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore, jer je, kako su saopštili izvori “Vijesti” ostalo da definišu izlaznu (put) opciju, odnosno cijenu za akcije koje bi bile vraćene državi u slučaju da Italijani izađu iz crnogorskog elektroenergetskog preduzeća.

Novi rok za dogovor je najduže 20 dana. Prema nezvaničnim informacijama, Vlada je popustila A2A i digla cijenu otkupa njihovih akcija sa 200 na oko 230 miliona eura usljed eventualnog napuštanja EPCG, čiji je većinski vlasnik država, a Italijani imaju skoro 42 odsto akcija. Italijani su tražili da im država plati oko 270 miliona eura, a prvobitno i više.

Izlazna (put) opcija je sada ključna tačka sporenja u pregovorima o uslovima upravljanja EPCG, dok je o gradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja gotovo sve dogovoreno. Za TE biće formirano posebno preduzeće, gdje bi država i EPCG bili glavni u projektu, a Italijani bi učestvovali sa oko 15 do 20 odsto.

"Tokom procesa pregovora Vlada je ostala čvrsto na stanovištu da ne odustane, nego, naprotiv, da insistira na početku gradnje drugog bloka TE Pljevlja bez daljeg odlaganja i to iz ekonomskih, odnosno energetskih, ali i ekoloških razloga jer se na taj način trajno rješava sadašnji ekološki problem Pljevalja. Predstavnicima kompanije A2A to je jasno predočeno kao što je predočena i opredijeljenost Vlade da u Elektroprivredi zadrži strateškog partnera", saopšteno je "Vijestima" iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Iz Biroa nijesu odgovorili šta je dogovoreno sa Italijanima, iako se očekivalo da će javnost biti obaviještena o rezultatima pregovora sa A2A. Nije održana ni redovna konferencija za novinare nakon sjednice Vlade.

Privremeni sporazum koji su 2. aprila ove godine zaključili Vlada i kompanija A2A istekao je 30. septembra.

"Ni u jednom trenutku nije pregovarano o prostom izlasku A2A iz EPCG u ovom trenutku, jer su se partneri potpisivanjem Privremenog sporazuma opredijelili da nastave saradnju i cilj je bio stvoriti optimalan okvir kako bi se u narednom periodu realizovale kapitalne investicije uz maksimalnu zaštitu ugovornih strana”, kazali su iz Vladinog Biroa.

Vanredne okolnosti za aktiviranje “put opcije” podrazumijevaju i regulatorni okvir i eventualno nezadovoljstvo cijenama električne energije, koje kod javnog snabdjevača (EPCG) određuje regulator. Izlazna opcija bi značila da italijanska kompanija može da napusti EPCG pod uslovom da nije odgovorna za probleme u funkcionisanju Elektroprivrede.

Bonus video: