Budi odgovoran: Novi način glasanja za projekte od opšteg društvenog značaja

“Prilikom glasanja na navedeni način nije neophodno i prijaviti nepravilnost u oblasti sive ekonomije. U skladu sa uspostavljenim pravilima, uz obaveznu registraciju, građani će preko portala moći da glasaju jedan put za neki od 11 projekata sa liste predloga”, navodi se u saopštenju
68 pregleda 2 komentar(a)
Budi odgovoran
Budi odgovoran
Ažurirano: 01.10.2015. 13:13h

Novi način glasanja za projekte od opšteg društvenog značaja u okviru treće faze kampanje Budi odgovoran, biće u funkciji od danas.

Iz projektnog tima kampanje saopšteno je da će svi građani moći da, pored već postojećih info punktova širom Crne Gore, glasaju preko linka www.glasaj.budiodgovoran.me, kojem se može pristupiti i putem web portala Budi odgovoran.

“Prilikom glasanja na navedeni način nije neophodno i prijaviti nepravilnost u oblasti sive ekonomije. U skladu sa uspostavljenim pravilima, uz obaveznu registraciju, građani će preko portala moći da glasaju jedan put za neki od 11 projekata sa liste predloga”, navodi se u saopštenju.

Novi način glasanja uveden je, kako se dodaje, uvažavajući sugestije dobijene u komunikaciji sa građanima, ali i kroz detaljne analize javnog mnjenja, a u cilju pojednostavljivanja procedura, postizanja veće transparentnosti cjelokupnog procesa glasanja, kao i onemogućavanja eventualnih zloupotreba i nesavjesnog postupanja.

Do sada su na info punktovima glasali građani Nikšića, Žabljaka, Kotora, Tivta, Bara i Ulcinja i glasanje će biti nastavljeno u Mojkovcu i Kolašinu u subotu i nedjelju, Herceg Novom 10. oktobra, Budvi 11. oktobra, Beranama i Bijelom Polju 17. i 18. oktobra i Podgorici 5. decembra.

“Precizno vrijeme i mjesta info punktova po gradovima, projektni tim će objavljivati blagovremeno, putem naloga Budi odgovoran na društvenim mrežama Facebook i Twitter, kao i putem veb stranice www.budiodgovoran.me”, navodi se u saopštenju.

Građani nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i dalje mogu prijavljivati putem web, Android i iOS aplikacije Budi odgovoran, pozivanjem kol-centara Poreske uprave na broj 19707 i Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555, a od sada mogu i pretraživati prijave koje su dostavili i pratiti status postupanja po istima koristeći redni broj prijave.

Projektni tim, kako su saopštili, kontinuirano radi na proširenju i jačanju funkcionalnosti portala Budi odgovoran, te je najnovijim izmjenama građanima omogućeno da daju prigovor ukoliko na prijavu koju su dostavili nije odgovoreno u zakonskom roku, kao i sugestije za unapređenje rada projektnog tima i službi nadležnih za postupanje po prijavama.

Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” realizuje se u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije koji se sprovodi u saradnji crnogorske Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Bonus video: