Protest radnika Duvanskog: "Ostali smo na ulici zbog neispunjenih obećanja"

"Niko nam se za sada ne obraća, као da im nije stalo ni do nas, ni do DKP-a.Čekamo odgovore sa državnih adresa", saopštila je predsjednica Novog sindikata DKP-a Snežana Vidaković
3 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat Podgorica, DKP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.10.2015. 11:46h

Više od 100 sadašnjih i bivših radnika Duvanskog kombinata u stečaju okupili su se jutros pred kapijom tog preduzeća u znak protesta protiv, kako tvrde, neodgovornog poslodavca.

Preostalih 126 radnika u srijedu su obustavili proizvodnju zbog neisplaćenih zarada, dok 30-ak bivših radnika traže da im direktor Slavoljub Vukašinović isplati obećanu otpremninu i zajedno sa stečajnom upravom poveže staž za tri godine.

Nezadovoljni radnici obratili su se otvorenim pismom na više državnih adresa, od kojih traže da se utvrdi ko je odgovoran za propast ove kompanije kao i da im se ekplicitno odgovori na pitanje opstaje li DKP ili ne.

"Niko nam se za sada ne obraća, као da im nije stalo ni do nas, ni do DKP-a.Čekamo odgovore sa državnih adresa", saopštila je predsjednica Novog sindikata DKP-a Snežana Vidaković.

Zoran Kažić, revoltirani bivši radnik, koji mjesecima čeka na uplatu obećanih doprinosa, kako bi stekao uslov za prijevremenu penziju, istakao je da su ogorčeni na direktora Vukašinovića i stečajnu upravu.

"Osjećamo se prevarenim, jer smo ostali na ulicu zbog neispunjenih obećanja. Ogorčeni smo i na dio naših kolega koji su u istoj situaciji kao i mi, ali ne dolaze da iskažu protest. Tražimo od organa da nešto pokrenu. Bili smo u Fond PIO da vidimo da li su uplaćeni doprinosi, ali su oni svu odgovornost prebacili na naše poslovodstvo i obračunsku službu", naveo je Kažić.

Predsjednica Novog sindikata pismo je uputila predsjedniku Vade Milu Đukanoviću, predsjedniku SkupštineRanku Krivokapiću, ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću, ministru ekonomije, Vladimiru Kavariću i ministru rada Zorici Kovačević u kojem su istakli da su tokom Plana reorganizacije te kompanije, uz racionalizaciju radnih mjesta, premašili proizvodnju za više od 33 odsto.

Vidaković je istakla da im je "menadžer za ljudske resurse u DKP-u Nebojša Stanković saopštio da ukoliko nastave proizvodnju svakog mjeseca praviće gubitke od 70.000-80.000 eura".

"Novca za povezivanje staža radnicima bilo je samo do 30. juna, što znači da u ovoj situaciji to više neće biti moguće. Ako se firma ne zatvara, očekivali smo da nam predlože neko rješenje", zaključila je Vidaković.

Novi protesni skup bivših i sadašnjih radnika DKP-a zakan je sjutra ujutro u sedam časova.

Bonus video: