Vlada digla cijenu za italijanski paket EPCG

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada je popustila A2A i digla cijenu otkupa njihovih akcija sa 200 na oko 230 miliona eura usljed eventualnog napuštanja EPCG
2 komentar(a)
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Elektroprivreda CG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 01.10.2015. 07:44h

Predstavnici Vlade i italijanske kompanije A2A do kasno sinoć su pregovarali o nastavku partnerstva u Elektroprivredi Crne Gore, a moguće je da rok za dogovor bude prolongiran peti put.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada je popustila A2A i digla cijenu otkupa njihovih akcija sa 200 na oko 230 miliona eura usljed eventualnog napuštanja EPCG.

Italijani su tražili oko 270 miliona eura, a prvobitno i više.

U timu Vlade sinoć nisu htjeli da saopšte kako se A2A izjasnio na ponudu predstavnika države, ni da li će produžiti rok za pregovore, koji ističe danas.

Tajni pregovori traju godinu, a intenzivno od aprila.

Više detalja danas bi trebalo da bude poznato nakon redovne sjednice Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vlada će vjerovatno zadužiti glavne predstavnike: potpredsjednika Vujicu Lazovića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića da nastave razgovore sa Italijanima i u što kraćem roku postignu dogovor, sa opcijom da država može da otkupi vlasnički udio A2A u EPCG po prihvatljivoj cijeni.

Izlazna (put) opcija je sada ključna tačka sporenja u pregovorima o uslovima upravljanja EPCG, čiji je većinski vlasnik država, a Italijani imaju skoro 42 odsto akcija.

“Ne pregovaramo sada da ih isplatimo da odmah odu iz kompanije, već je to način obezbjeđenja ukoliko nastupe određene okolnosti, na koje ne mogu da utiču. U tom slučaju oni mogu da izađu, a mi da vratimo manjinski paket državi, koja sada ima 57 odsto akcija”, kazali su ranije sagovornici “Vijesti” iz tima Vlade.

Vanredne okolnosti za aktiviranje “put opcije” podrazumijevaju i regulatorni okvir te eventualno nezadovoljstvo cijenama električne energije, koje kod javnog snabdjevača (EPCG) određuje regulator. Izlazna opcija bi značila da italijanska kompanija može da napusti EPCG pod uslovom da nije odgovorna za probleme u funkcionisanju Elektroprivrede.

Kompanija iz Milana posjeduje 41,7 odsto akcija Elektroprivrede, a procentualno nešto veći paket vlasništva kupila je 2009. godine za oko 430 miliona eura.

O gradnji drugog bloka TE Pljevlja je gotovo sve dogovoreno, a italijanska strana nema ni razloga sada da odbija projekat koji će finansijski gotovo cijeli pokriti država i EPCG uz ostale povoljnosti, a sa njihovim minimalnim učešćem. Projekat košta najmanje 338 miliona eura. Za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda Praha.

Za TE bi formirali posebno preduzeće, gdje bi država i većinski njen dio EPCG bili glavni u projektu, a Italijani bi učestvovali sa oko 15 do 20 odsto.

A2A je državi i EPCG platila akcije i dokapitalizaciju oko 200 miliona od ukupnog iznosa kojim su platili cijeli paket, u kojem su i dionice fondova i malih akcionara.

Novac nije usmjeren na kapitalne projekte kompanije, nego je skoro šest godina u bankama, a najvećim dijelom u Prvoj.

Bonus video: