Dakić: Važan značaj statistike za ekonomsku politiku

Iz CBCG je saopšteno da seminar, kojeg ta finansijska institucija organizuje sa Evropskom centralnom bankom (ECB), ima za cilj postizanje većeg stepena usklađenosti regulative sa evropskim standardima u toj oblasti
85 pregleda 0 komentar(a)
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Milojica Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2015. 13:45h

Značaj statistike za ekonomsku politiku je izuzetan, jer se poslovne odluke svih vlada, državnih institucija i preduzeća zasnivaju na statističkim podacima, ocijenio je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG), Milojica Dakić.

On je, na otvaranju Regionalnog statističkog seminara, koji je danas počeo u Budvi, kazao da od kvaliteta tih podataka zavisi i kvalitet odlučivanja i upravljanja u ekonomskom sistemu.

„Stoga je standardizacija metodologije u oblasti statistike od posebne važnosti za centralne banke u procesu standardizacije i integrisanosti u Evropski sistem centralnih banaka (ESCB)“, rekao je Dakić.

Iz CBCG je saopšteno da seminar, kojeg ta finansijska institucija organizuje sa Evropskom centralnom bankom (ECB), ima za cilj postizanje većeg stepena usklađenosti regulative sa evropskim standardima u toj oblasti.

Teme o kojima će se govoriti su monetarna, finansijska i statistika platnog bilansa i hartija od vrijednosti, kao i platnog prometa.

Seminaru prisustvuje 45 predstavnika centralnih banaka regiona i Evrope.

Bonus video: