Al Ulama: Važno je da kompanija "Goranović" dobije izvozni broj od EU

"Mislim da je to tip korisnika koji odgovara namjeni kredita Abu Dabi fonda, jer će širiti proizvodnju, zapošljavati ljude, povećavati izvoz i postati šampion ove vrste industrije u Crnoj Gori", poručila je Al Ulama
327 pregleda 1 komentar(a)
Hafsa al Ulama Capital Plaza, Foto: Filip Roganović
Hafsa al Ulama Capital Plaza, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.09.2015. 14:55h

Kompanije koje imaju strategiju za širenje proizvodnje, otvaranje novih radnih mjesta i pozicioniranje na novim stranim tržištima, dobri su primjeri za kreditiranje iz Abu Dabi razvojnog fonda, ocijenila je ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Hafsa Al Ulama.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je Al Ulama, nakon "Vektre Jakić", sa resornim ministrom Petrom Ivanovićem, obišla Mesnu industriju “Goranović” u Nikšiću i lokaciju na kojoj je izgrađena farma i planira se mljekara Milkraft u Pavinom Polju.

Al Ulama je, nakon obilaska Mesne industrije "Goranović", kazala da je veoma zadovoljna što u kompaniji imaju viziju razvoja.

"Mislim da je to tip korisnika koji odgovara namjeni kredita Abu Dabi fonda, jer će širiti proizvodnju, zapošljavati ljude, povećavati izvoz i postati šampion ove vrste industrije u Crnoj Gori", poručila je Al Ulama.

Ona je dodala da je za nikšićku kompaniju važno da se kreće pravim putem i dobije izvozni broj od EU, ali i da UAE mogu biti dobro tržište za njene proizvode.

Vlasnik Mesne industrije "Goranović", Đorđije Goranović, kazao je da u kompaniji planiraju investicije u gradnju velike farme za tov junadi, s obzirom da u Crnoj Gori nema dovoljno te sirovine.

"Potrebna nam je ta vrsta mesa za našu industriju, ali i za zadovoljenje potreba turističke privrede i trgovine domaćim proizvodima. Ukoliko dobijemo kredit iskoristićemo ga za proširenje proizvodnje, podizanje konkuretnosti i jačanje primarne proizvodnje u Crnoj Gori", rekao je Goranović.

On smatra da su investicije prijeko potrebne velikim kompanijama kako bi, u vremenu sve jačoj konkureciji na putu ka EU, podizali standarde, širili kapacitete, otvarali nove proizvodne linije i osvajali nova tržišta.

Goranović je naveo da su sredstva iz Abu Dabi razvojnog fonda u Crnu Goru stigla u pravom momentu i pod najpovoljnijim uslovima u novijoj istoriji razvoja ekonomije naše zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti da se mesni proizvodi iz Crne Gore nađu na tržištu UAE.

Investitor Dragan Burić, koji je u Pavinom Polju izgradio najsavremeniju farmu krava i priprema gradnju prerađivačkog pogona sa širokim asortimanom proizvoda i za izvoz, kazao je da će na farmi i u mljekari Milkraft Leće biti zaposleno 100 ljudi, a otvoriće se i mogućnost za otkup mlijeka od farmera sa šireg područja tog dijela Crne Gore.

Al Ulama je tokom posjete Pavinom Polju saopštila da bi za nekoliko godina to mogla biti jedna od vrlo uspješnih crnogorskih priča.

Sistem proizvodnje i tehnologije, uz ozbiljnu stručnu ekspertizu, prema njenim riječima, obećava najbolji kvalitet mlijeka i mlječnih proizvoda.

"Smatram da su ljudi koji vode fabriku vrlo hrabri, jer rade po najvišim svjetskim standardima projekat u mjestu, koje jeste poljoprivredno, ali veoma udaljeno. Impresionirana sam i investicionim planovima. Vjerujem da će biti još jedni šampioni poljoprivredne industrije u Crnoj Gori, okidač za cijelu industriju mlijeka i mliječnih proizvoda", kazala je Al Ulama.

Ona je dodala da u Bijelom Polju i okolnim opština ima dosta malih farmera, za koje bi ta fabrika mogla biti magnet.

Al Ulama je navela da su UAE veliki uvoznici i potrošači mlječnih proizvoda, što ih čini potencijalnim tržištem za Milkraft proizvode.

Predstavnik Miklrafta, Petar Petrović, kazao je da bi kompanija sredstva iz kredita iskoristila uglavnom za završetak mljekare.

"Objedinićemo farmu i preradu, što će donijeti radna mjesta za stotinjak ljudi, uposlenih samo na ovoj lokaciji. Plan je da se u sistem kooperativa uveže i oko 100 gazdinstava koji će isporučivati mlijeko. Ideja je da se postigne najveći nivo kvaliteta proizvoda koji će se plasirati lokalno i strana tržišta, prvenstveno Paname", rekao je Petrović.

On je dodao da je kvalitet opreme i kompletne tehnologije ono o čemu se najviše vodi računa, kako bi se dobili superiorni proizvodi koji će na stranim tržištima dobiti najbolju ocjenu.

Bonus video: