Luštica bay: Investicioni troškovi skoro 70 miliona EUR

Investitor je, kako se dodaje, u izvještajnom periodu za socijalni program, donacije i sponzorstva izdvojio oko 706,3 hiljade EUR
61 pregleda 5 komentar(a)
Luštica Bay, Foto: Luštica Bay
Luštica Bay, Foto: Luštica Bay
Ažurirano: 27.09.2015. 13:28h

Luštica Development investirala je po osnovu ugovora o zakupu i izgradnji projekta Luštica bay u Tivtu, od početka radova do avgusta, 69,01 milion EUR.

Ukupna ulaganja od 2010. godine odnose se, između ostalog, na uplatu dugoročnog zakupa u iznosu od deset miliona EUR, projektovanje, odnosno master plan, studiju lokacije i idejna rješenja 6,03 miliona EUR i izvođenje građevinskih radova u različitim zonama 6,06 miliona EUR.

“Na operativne troškove, kosultantske usluge i plate zaposlenih i donacije odnosi se 15,29 miliona EUR, a građevinske radove 30,34 miliona EUR”, navodi se u Izvještaju o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu ugovora o zakupu i izgradnji koji se odnosi na Luštica Development, a koji je Vlada nedavno usvojila.

Na poslovima upravljanja projektom je, kako se dodaje, zaposlena 41 osoba, a dok su se izvodili radovi na gradilištu je bilo angažovano u prosjeku 300 radnika dnevno.

Prosječna zaposlenost i angažovanje izvođača na projektu Luštica bay povećano je sa 138 u 2012. godini na 196 u 2013. godini i 321 u prošloj godini.

“Učešće crnogorskih građana u ukupnom broju zaposlenih i angažovanih na projektu Luštica bay iznosi 80 odsto. Tokom ove godine intenzivirali su se radovi na izgradnji marine, a u veoma kratkom roku će početi radovi na izgradnji F bloka rezidencijalnih zgrada, za koji je već obezbijeđena građevinska dozvola, kao i gradnja Promenada hotela, zbog čega se očekuje značajno veće zapošljavanje tokom ove godine”, navodi se u Izvještaju.

Investitor je, kako se dodaje, u izvještajnom periodu za socijalni program, donacije i sponzorstva izdvojio oko 706,3 hiljade EUR.

Tokom ove godine je, kako se podsjeća, nastavljena izgradnja marine vrijedne 44 miliona EUR, a glavni građevinski radovi su izgradnja dva lukobrana, dok je završena i izgradnja deset zgrada sa 72 apartmana i primopredaja svih apartmana kupcima je završena u maju.

“Luštica Development je u pregovorima sa nekoliko hotelskih operatera i planirano je da izgradnja hotela počne krajem ove godine”, dodaje se u Izvještaju.

Takođe, prva upotrebna dozvola u projektu Luštica bay je izdata 1. aprila, a u ovoj godini je realizovan i konkurs za hotel, čiji je predmet bio izrada Idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja hotela u sklopu turističkog naselja na lokaciji neposredno uz marinu, sa pratećim sadržajima, odnosno restoranima, barovima, business i spa/wellnes centrima.

Ugovorom o zakupu i izgradnji Luštice bay je definisan minimalni iznos investicije od 150 miliona EUR u roku od četiri godine od efektivnosti ugovora, odnosno do oktobra 2017. godine, kao i minimalna obaveza izgradnje u roku od 12 godina, odnosno do oktobra 2025. godine po fazama.

“U prvoj fazi, odnosno do oktobra 2017. godine biće izgrađen hotel sa najmanje 300 soba od najmanje četriri zvjezdice, golf igralište sa 18 rupa sa golf club house, gradski centar koji uključuje najmanje 30 prodavnica, pet barova, pet restorana, policijsku i vatrogasnu stanicu, kliniku, školu i privezište”, precizira se u Izvještaju.

U drugoj fazi, koja treba da se realizuje najkasnije do oktobra 2021. godine, biće izgrađen jedan hotel sa najmanje 200 soba sa kategorijom od najmanje četiri zvjezdice, a u trećoj fazi do oktobra 2025. godine hotel sa najmanje 50 soba sa četiri zvjezdice.

“Cjelokupan investicioni program, koji će biti realizovan nakon te tri faze, podrazumijeva nastavak izgradnje naselja koje će sadržati osam hotela, sa 3,31 hiljadu hotelskih soba, 60 odsto kapaciteta sa pet i više zvjezdica, 1,25 hiljada rezidencijalnih jedinica uključujući vile i apartmane”, navodi se u Izvještaju.

Naselje će, kako se dodaje, sadržati i Talaso centar, dvije marine sa vezovima i pratećim sadržajima, golf teren sa 18 rupa otvoren preko cijele godine, konferencijski centar i sadržaje za svakodnevne potrebe otvorene tokom cijele godine uključujući prodavnice, restorane, osnovnu školu i zdravstvene objekte.

Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 1,1 milijardu EUR.

Bonus video: