Advokat radnika "Dakića": Sud ne radi po zakonu

Obavijestiće o nezakonitostima Vladu, Sudski savjet i Delegaciju Evropske unije
157 pregleda 2 komentar(a)
dakićevci, Foto: Luka Zeković
dakićevci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2015. 19:38h

Tokom postupka prodaje imovine “Radoja Dakića” ne poštuju se važeći zakoni koji regulišu postupak prodaje, saopštili su advokati Ljubomir Marković, Branislav Ćupić i Milan Sekulović koji pripremaju krivičnu prijavu čija će posljedica, kako kažu, vjerovatno biti tužba protiv države za naknadu pričinjene štete nezakonitim postupanjem.

Advokati su “Vijestima” rekli da su na nepravilnosti ukazali postupajućem sudiji Danilu Jegdiću i više puta predsjedniku Osnovog suda u Glavnom gradu, Zoranu Radoviću.

Dio bivših radnika, njih 200, koje zastupaju Marković i Ćupić kupili su svojim potraživanjima, na roćištu 23. marta ove godine, nepokretnosti bivše fabrike mašina vrijedne pet miliona eura, o čemu je sudija donio zaključak o izvršenoj prodaji i njega je potvrdilo Vijeće Osnovnog suda u Podgorici rješenjem od 3. avgusta.

“Dakle, od 23. marta do 22. septembra (šest mjeseci) kupljena parcela se ne predaje radnicima. Nećemo da vjerujemo da od sudske i izvršne vlasti postoji podrška za nepostupanje sudije i selektivnu primjenu zakona”, istakla su tri advokata.

Oni smatraju da je Osnovni sud nezakonito postupio i 7. septembra naložio raspodjelu oko 2,09 miliona eura za 204 radnika koji su prvi pokrenuli postupak naplate iz 2006, iako nijesu tražili naplatu prodajom tih parcela.

Na to je, kako su rekli, ukazano sudiji i u toku je postupak utvrđenja redosljeda po zahtjevu ovih punomoćnika. Oni napominju da je uprkos izričitom protivljenju povjerilaca i dužnika fabrike, vrijednost imovine smanjena sa 81 milion na 51 milion eura, i da se ovakvom procjenom kvadrat zemljišta prodaje po cijeni od 85 eura.

“Po načinu kako postupa Osnovni sud, gro radnika (osim 204 kojima je prioritet dao postupajući sudija) u situaciji je da ne ostvari bilo kakvu naknadu, jer je ostatak imovine procijenjen na oko 18 miliona eura, Glavni grad potražuje pet miliona, a država 15 miliona”, istakli su advokati.

Oni su najavili da će o nezakonitostima obavijestiti Ministarstvo pravde, Vladu, Sudski savjet, predstavnika EU u Podgorici.

Bivši radnici idu na protest u nedjelju

Bivši radnici “Radoja Dakića”, sada povjerioci, najavili su da će se pridružiti građanskom protestu u nedjelju jer su nezadovoljni neizvršavanjem sudskih odluka.

“Kao potlačena društvena grupa pridružićemo se građanskom protestu. S obzirom na to da imamo dovoljno protestnog iskustva, ponašaćemo se racionalno i u situacijama koje nose određenu dozu rizika. Vjerujemo da će

Vrhovni sud obezbijediti da Osnovni sud u Podgorici primjenjune pravne norme”, kazao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića”, Milan Vukčević.

Bonus video: