Opština Berane do sredine oktobra restrukturiraće dug

"Ovim potezom će se djelimično riješiti problem viška zaposlenih", saopštili su iz Opštine
57 pregleda 0 komentar(a)
Opština Berane  (Novina)
Opština Berane (Novina)
Ažurirano: 26.09.2015. 12:37h

Opština Berane trebalo bi da do 15. oktobra završi sve aktivnosti koje se tiču restrukturiranja duga, saopštili su njeni predstavnici.

"Predviđeno je da se do 15. oktobra završe sve aktivnosti, odnosno da se donese skupštinska odluka, pribavi saglasnost Ministarstva finansija i potpišu ugovori s tim Vladinim resorom i poslovnim bankama", rekli su iz Opštine agenciji Mina-business.

Opština je, kako su naveli, preduzela niz aktivnosti u vezi s restrukturiranjem duga, od kojih su najvažnije intenzivna komunikacija s Ministarstvom finansija i poslovnim bankama.

"Prikupljene su inicijalne ponude od svih banaka u Crnoj Gori za podizanje kredita kojim bi se restruktuirale postojeće obveze. Kredit će se koristiti za restrukturiranje postojećih kredita sa nepovoljnim kamatnim stopama, izmirenje obveza prema dobavljačima i isplatu neizmirenih zarada", kazali su iz Opštine.

Dio sredstava će, kako su dodali, biti opredijeljen za otpremnine zaposlenima s kojima se sklopi sporazumni raskid ugovora.

"Ovim potezom će se djelimično riješiti problem viška zaposlenih", saopštili su iz Opštine.

Opšina planira zaduženja kod Investiciono razvojnog fonda (IRF) ili poslovnih banaka za finansiranje razvojnih projekata.

"Zaduženje je predviđeno za finansiranje učešća u projektu izgradnje kolektora otpadnih voda i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, kao i za izgradnju dvije mini hidroelektrane na postojećim vodovodima Merića vrelo i Dapsićka rijeka", rekli su iz Opštine.

Iz Opštine su precizirali da je planirani iznos potrebnih sredstava do četiri miliona eura, a da je samo vrijednost projekta kolektora koji finansira Evropska unija (EU) oko 13 miliona eura.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da prilikom izrade nacrta zakona o budžetu za narednu godinu predvidi izdavanje državnih garancija za finansijsku konsolidaciju opština korisnica Egalizacionog fonda. Način obezbjeđenja opština prema centralnoj vlasti biće iznos do 70 miliona eura iz Egalizacionog fonda.

Vlada će u tom slučaju bankama garantovati sredstvima Egalizacionog fonda.

Iz Vlade su ranije saopštili da je planom akontativne raspodjele za sada obuhvaćeno 16 opština, među kojima je njih osam izrazilo želju da odmah krenu u proces restrukturiranja. To su opštine Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Pljevlja, Ulcinj i Cetinje.

Bonus video: