Porodična gazdinstva značajna za očuvanje ruralnih sredina

„S obzirom na to da je ova godina proglašena godinom zemljišta, učesnici su se saglasili da se moraju razmotriti sve dostupne metode kako bi se stepen degradacije zemljišta smanjio i tako osigurao stabilan izvor hrane i dugoročna održivost“, navodi se u saopštenju
99 pregleda 0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Shutterstock
Budimpešta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2015. 09:45h

Porodična gazdinstva imaju značajnu ulogu u očuvanju ruralnih sredina i sprječavanju raseljavanja, kroz kreiranje novih radnih mjesta, ocijenjeno je na sjednica Evropske komisije za poljoprivredu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da su učesnici skupa, koji je u Budimpešti organizovala Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO), zaključili da su porodična gazdinstva kreatori ideja, znanja i inovacija i da imaju značajnu ulogu u formulisanju novih ideja i njihovom sprovođenju.

Sjednici Evropske komisije za poljoprivredu, koja je bila je posvećena porodičnim gazdinstvima i inovacijama, borbi protiv degradacije zemljišta i socijalnoj sigurnosti stanovništva u ruralnim sredinama, prisustvovao je generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede, Darko Konjević.

„S obzirom na to da je ova godina proglašena godinom zemljišta, učesnici su se saglasili da se moraju razmotriti sve dostupne metode kako bi se stepen degradacije zemljišta smanjio i tako osigurao stabilan izvor hrane i dugoročna održivost“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Konjević je tokom boravka u Budimpešti prisustvovao poljoprivrednom i ekonomskom forumu za saradnju između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, čiji je domaćin bilo mađarsko Ministarstvo poljoprivrede.

Učesnici foruma su razmatrali modalitete saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti poljoprivrede.

„Konjević je na forumu predstavio potencijale Crne Gore u oblasti poljoprivrede, povezanost sa drugim sektorima i vidovima potencijalne saradnje sa Kinom“, navodi se u saopštenju.

Učesnici foruma su ocijenili da bi trebalo pospješivati međusobnu trgovinu, eliminisati barijere, kao i saglasno veličini tržišta definisati proizvode koji mogu biti prisutni na tržištu Kine.

Bonus video: