CEZAP: Konvertujte kredite u švajcarcima i idite u drugu banku

Šalju sms poruke da nakon konverzije klijenti HAAB pođu u Crnogorsku komercijalnu banku koja ima posebnu ponudu
306 pregleda 9 komentar(a)
CEZAP, Olga Nikčević, Foto: Savo Prelević
CEZAP, Olga Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2015. 06:36h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) građanima koji kod Hipo Alpe Adria banke (HAAB) treba da konvertuju kredite u švajcarskim francima u eure, šalje sms poruke da nakon konverzije mogu da pođu u Crnogorsku komercijalnu banku (CKB) koja je za njih pripremila posebnu ponudu za dalju otplatu kredita.

“Obavještavamo Vas da je CKB pripremila ponudu posebno namijenjenu korisnicima kredita u švajcarskim francima. Ponuda je formirana na osnovu više od 50 pojedinačnih razgovora sa Vama i predstavlja jasan vodič za rješavanje Vaše situacije“, navodi se u poruci u čiji su sadržaj „Vijesti“ imale uvid.

U poruci se navode imena referenata CKB banke (imena poznata redakciji) i brojevi telefona putem kojih klijenti HAAB mogu zakazati sastanak kako bi preuzeli ponudu i obavili finansijske konsultacije.

Na pitanje „Vijesti“ zašto građane pozivaju da pređu u drugu banku, a istovremeno im poručuju da ne prihvate konverziju HAAB zbog loše metodologije, direktor CEZAP-a Olga Nikčević, odgovorila je da se poziv putem sms-a jedino šalje u slučaju ako su klijenti zadovoljni obračunom koji im je uradila Hipo Alpe Adria banka.

„Naš stav je i dalje da Hipo Alpe Adria banka pokušava da obmane građane metodologijom koju koristi za obračun. Ipak, ako su zadovoljni ponudom, imaju opciju da dalje vraćaju kredit kod CKB banke koja nudi povoljnu kamatnu stopu. U pregovorima smo i sa drugim bankama da vidimo šta mogu da ponude, a možda će klijenti biti zadovoljni uslovima koju im za dalju otplatu obezbijedi HAAB“, rekla je Nikčević.

Hipo neće da komentariše sms poruke

Iz Hipo Alpe Adria banke „Vijestima“ su kazali da neće da komentarišu poruku koju CEZAP šalje klijentima.

Oni su saopštili da je do sada više od 45 odsto klijenata prihvatilo ponudu za konverziju koja je u toku.

“Sigurni smo da možemo da im ponudimo dobre uslove za dalju otplatu“, rekli su iz HAAB.

Prema Zakonu o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, krediti treba da se konvertuju po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Kompletan postupak treba da se završi 6. oktobra.

HAAB je početkom mjeseca podnio Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Generalni sekretar Ustavnog suda, Biljana Damjanović “Vijestima” je kazala da je u tom predmetu u toku prethodni postupak, u kome se ispituju procesne pretpostavke i pribavljaju potrebni podaci za vođenje postupka.

Bonus video: