Tužilaštvo će dobiti dokumenta o E-Gamblingu

Onima koji ne plate dugove Uprava će u oktobru naplatiti garanciju i oduzeti licencu
76 pregleda 7 komentar(a)
Ilija Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ilija Vukčević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.09.2015. 17:57h

Dokumenta o slučaju E-Gambling Montenegro biće nakon inspekcijskog nadzora upućena nadležnima kako bi se utvrdilo da li ima potencijalne krivične odgovornosti. Potrebno je hitno donijeti novi zakon o igrama na sreću kako bi nova rješenja povećala državne prihode, kazao je između ostalog u intervjuu "Vijestima" vršilac dužnosti direktora Uprave za igre na sreću, Ilija Vukčević koji je na tu funkciju imenovan prije nešto više od tri mjeseca.

E-Gambling je pod sumnjivim okolnostima dobio ugovor da za jednu licencu otvori 21 sajt za klađenje, a "Vijesti" su otkrile da postoji još 20-ak sajtova mimo tog spiska. Do sada su priređivači mogli na jednu licencu da otvore jedan sajt za što su plaćali 10.000 eura mjesečno, a E-Gambling toliko sada plaća za sve.

Zakon ne dozvoljava prenošenje licence a ovim je potencijalno napravljena višemilionska šteta državi. Ova licenca je E Gamblingu izdata iako koncesije na prethodnu nije platio 23 mjeseca.

  • Kako je moguće da se priređivaču E-Gambling ne naplati dug za koncesiju skoro dvije godine, iako Uprava za igre na sreću ima mogućnost raskida ugovora o koncesiji nakon neplaćanja obaveza za dva mjeseca?

To je pitanje za prethodni menadžment. Ono što ja mogu da kažem je da takve situacije više nijesu moguće, o čemu svjedoče rezulatati u naplati prihoda od mog dolaska na čelo ovog organa. Ugovorene obaveze će morati da se poštuju.

  • U trenutku raskida ugovora ovaj priređivač je imao dug od oko 230 hiljada eura. Da li je Uprava za igre na sreću naplatila makar dio ovog duga iz garancije od 30 hiljada eura koju je imao priređivač?

Nažalost, nije ništa naplaćeno. Garancija je pred njen istek bila aktivirana, ali je nakon toga protest povučen, a nova nije dostavljena do momenta oduzimanja koncesije.

  • Kako je moguće da priređivač kojem je oduzeta koncesija zbog neplaćanja duga dobije novu koncesiju nekoliko mjeseci kasnije, a da nije platio ništa od starog duga?

Ja sam preuzeo dužnost početkom jula tako da detalje u vezi sa pomenutom dilemom morate potražiti od prethodnog menadžmenta.

  • Da li smatrate da je prethodni direktor dopuštanjem da ne naplati dug skoro dvije godine, propuštanjem naplate duga iz garancije i izdavanjem nove koncesije istom priređivaču a da ništa od duga nije naplaćeno ušao u sferu krivične odgovornosti?

To je pitanje u nadležnosti Državnog tužilaštva. Na osnovu člana 254 Krivičnog zakona službena i odgovorna lica u državnim organima su dužna da prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, o kojima su obaviještena ili za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti. Kako postoje određene sumnje u zakonitost cijelog postupka, obaveza ovog organa je da nakon utvrđivanja činjenica u okviru svoje nadležnosti sa svim navedenim upozna nadležne institucije.

Prema podacima sa sajta Uprave za igre na sreću evidentan je skok u naplati prihoda od Vašeg dolaska na njeno čelo, jer su jul i avgust rekordni po prihodima od osnivanja Uprave za igre na sreću. Šta je razlog povećanja naplate?

Vrlo jednostavno, pooštrena fiskalna disciplina. Odmah po preuzimanju dužnosti obavljeni su razgovori sa svim priređivačima sa značajnijim dugovanjima za koja sam smatrao da su neodrživa. Moram istaći veliko zadovoljstvo njihovom reakcijom jer je ogromna većina izmirila dugovanja. Što se tiče onih koji to nisu uradili, na moju veliku žalost, Uprava će u oktobru aktivirati garancije i pokrenuti postupke prinudne naplate, kao i postupak oduzimanja koncesije.

  • Da li postoji prostor za povećanje naplate i u narednom periodu?

Naravno, odgovor je pojačan nadzor uz širenje osnovice i smanjenje fiskalnog opterećenja. Preciznije, riječ je o uvođenju onlajn nadzora i reforme sistema oporezivanja. Sa jedne strane, kada je onlajn nadzor u pitanju Uprava je u završnoj fazi njegovog stavljanja u funkciju.

Naime, do kraja mjeseca će biti gotova instalacija neophodne opreme u Ministarstvu za informaciono društvo i Upravi za igre na sreću, a Uprava je već napravila nacrte podzakonskih akata neophodnih za njegovu valjanu primjenu. Po mojoj procjeni, već u toku novembra bi bilo moguće početi priključenje priređivača na ovaj sistem nadzora, a početkom naredne godine on bi mogao da bude pušten potpuno u funkciju.

S druge strane, Uprava će izraditi analizu sistema oporezivanja u oblasti igara na sreću. Naglasak će biti na iznalaženju efikasnijih rješenja uz otklanjanje postojećih nedostataka, kao i na ujednačavanju fiskalnog tereta između različitih igara na sreću.

  • Jedan manji priređivač igara na sreću, makar po iznosima naknada koje plaća državi, nedavno je u intervjuu rekao da bi država mogla godišnje da prihoduje 40 do 50 miliona eura umjesto sadašnjim oko osam miliona. Da li je to moguće?

Ponavljam, smatram da postoji prostor za povećanje prihoda kroz uvođenje onlajn nadzora, izmjenu sistema oporezivanja, kao i donošenje novog zakona o igrama na sreću. Međutim, pomenute cifre i rast prihoda od preko 600-700% ne mogu ocijeniti kao realne.

Treba da počne izrada novog zakona, pritisaka uvijek ima

  • Šta se dešava sa novim zakonom o igrama na sreću?

To je pitanje za Ministarstvo finansija. Na osnovu programa Vlade u ovom kvartalu je predviđena njegova izrada zbog čega je Uprava za igre na sreću početkom mjeseca uputila zvanično obavještenje Ministarstvu da se stavlja na raspolaganje u svakom vidu u cilju pisanja radne verzije ovog propisa.

Da li se povećano prisustvo tema u vezi sa igarama na sreću podudara sa don ošenjem ovog veoma va žnog propisa? Da li su mogući pritisci nekih priređivača?

Donošenje svakog važnog sistemskog zakona je uvijek praćeno nekom vrstom “pritisaka” ili lobiranja. Ali što se tiče Uprave za igre na sreću ona će svoj doprinos dati kroz transparentnost rada i zastupanje interesa države i građana, a ne bilo kojeg konkretnog pravnog ili fizičkog lica.

Bonus video: