“Vektra Jakić” potencijalni korisnik kredita iz Abu Dabi fonda

"Sa završetkom peletare, povećaćemo i izvoz, jer za pelet imamo dosta interesovanja iz zemalja EU, pogoto Njemačke i Italije”, rekao Brković
104 pregleda 4 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.09.2015. 16:53h

“Vektra Jakić” iz Pljevalja potencijalni je korisnik kredita iz Abu Dabi fonda, a njen vlasnik, Dragan Brković, kazao je da bi kreditna podrška omogućila da se, nakon tri godine, pokrene projekat peletare, čime bi se zaokružio primarni ciklus proizvodnje drvne građe.

“Novih 30 mjesta bi se otvorilo sa planiranom investicijom, a povećanje i unaprijeđenje proizvodnje otvoriće i dodatne mogućnosti za proširenje eksploatacije šuma u dijelu drvnih sortimenata koje do sada nijesu imale tržišnu valorizaciju. Ujedno će se pospješiti čišćenje šuma i puteva, kroz povećanje broja radnika. Sa završetkom peletare, povećaćemo i izvoz, jer za pelet imamo dosta interesovanja iz zemalja EU, pogoto Njemačke i Italije. Vjerujem da na tržištima pet godina unaprijed možemo prodati proizvodnju”, rekao Brković tokom posjete ambasadorke Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hafse Al Ulame i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petra Ivanovića.

Sa investicijom, prema riječima Brkovića, biće završen prvi ciklus prerade drveta i pripremljena kompletna infrastruktura za sljedeću fazu razvoja, a to je proizvodnja određenih finalnih proizvoda koja treba da otvori novih 180 radnih mjesta za mlade ljude i stručnjake koji će koristiti sofisticirane tehnologije.

Kako je saopšteno iz MInistarstva poljoprivrede, Al Ulama je ocijenila da je Vektra, sa trenutno više od 450 zaposlenih ljudi i potencijalima za rast, dobar primjer za buduće investicije.

“Ukoliko ispune uslove za kredit, bićemo zadovoljni, posebno jer se kompanija nalazi u sjevernom dijelu Crne Gore, kojem su potreban razvoj, industrija i nova radna mjesta. Riječ je i o drvnim proizvodima za kojima postoji tražnja u Evropi, ali isto tako i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji koriste puno drveta, a koji mogu biti i zemlja reeksporta u druge djelove svijeta”, zaključila je Ulama.

Vektra trenutno proizvodi drvnu građu koju izvozi u Bugarsku, Tursku, Makedoniju, Albaniju i Kosovo. Direktno u kompaniji je zaposleno 220 ljudi, a kroz kooperantske poslove na eksploataciji šume, transportu i drugim firmama uključenim u sistem funkcionisanja kompanije još 270 radnika.

Vlasnik vjeruje da će aplikacijom za kredit uvjeriti Abu Dabi fond za razvoj da će kreditna sredstva biti iskorišćena namjenski za otvaranje radnih mjesta, povećanje proizvodnje, izvoza, kao i ukupne ekonomije u najsjevernijem dijelu Crne Gore.

Bonus video: