Pet godina uspješne realizacije AmCham programa stažiranja

„Naše članice su identifikovale nedostatak kvalifikovanog kadra sa potrebnim radnim iskustvom u Crnoj Gori. Iz tog razloga, ovaj program omogućava studentima da steknu praktično iskustvo prije sticanja diplome, što im daje dobru osnovu za dalji profesionalni razvoj“, navela je Bulatović
1 komentar(a)
AmCham, Foto: AmCham Montenegro
AmCham, Foto: AmCham Montenegro
Ažurirano: 24.09.2015. 13:44h

Program stažiranja Američke privredne komore (AmCham) za studente na završnoj godini fakulteta je u prethodnom periodu okupio 77 studenata, koji su stekli određeno radno iskustvo, prošli seriju radionica i obuka u cilju što bolje pripreme za puni radni angažman.

Predsjednik AmCham Montenegro, Katarina Bulatović, kazala je da je AmCham program stažiranja osnovan 2011. godine sa namjerom da unaprijedi kvalitet kadrovskog potencijala na tržištu rada Crne Gore.

Ona je, na svečanosti povodom proslave pet godina uspješne realizacije AmCham programa, zahvalila svim članicama koje podržavaju osnovnu ideju programa stažiranja - da poveže mlade i perspektivne studente sa uspješnim kompanijama koje posluju u Crnoj Gori.

„Naše članice su identifikovale nedostatak kvalifikovanog kadra sa potrebnim radnim iskustvom u Crnoj Gori. Iz tog razloga, ovaj program omogućava studentima da steknu praktično iskustvo prije sticanja diplome, što im daje dobru osnovu za dalji profesionalni razvoj“, navela je Bulatović.

Ona je, kako je saopšteno iz AmCham-a, zahvalila kompanijama članicama Komore koje su podržale taj program, pokazujući na taj način izražen nivo svijesti o društvenoj odgovornosti i neophodnosti ulaganja u lokalnu zajednicu.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Margaret Ann Uehara, koja je dodijelila sertifikate o uspješnom završetku programa ovogodišnjim učesnicima, rekla da će nastojati da pomognu Crnoj Gori da se potpuno integriše u evroatlantske institucije, kao i da unaprijedi investicionu klimu koja će donijeti nove biznise i mogućnosti ljudima u Crnoj Gori.

Ona je kazala i da su SAD posvećene radu sa Vladom i biznis partnerima ka ostvarenju zajedničkog cilja - snažne, transparentne i uspješne crnogorske ekonomije.

„Kako bi realizovali ovaj potencijal, svi moramo da razvijamo sljedeću generaciju biznis lidera Crne Gore. Snažno vjerujem da će AmCham Program stažiranja doprinijeti ovoj incijativi. Hvala vam što nastavljate sa realizacijom ovog programa i nakon pet godina, jasno pokazujući da Crna Gora ima talentovane mlade ljude koji su voljni da se dodatno edukuju i razvijaju praktične vještine kako bi odgovorili na potrebe lokalnog i međunarodnog tržišta rada“, kazala je Uyehara.

U programu su od 2011. godine do sada učestvovale kompanije Adriatic Marinas (Porto Montenegro), Crnogorski Telekom, Čikom, Deloitte, Ernst&Young Montenegro, Gintasmont Investment Construction and Trade (Ramada, Hypo Alpe Adria banka i Luštica Development).

Učesnice programa su i McCann, Represent Communications, S&T Crna Gora, Societe Generale Montenegro, Telemont, Telenor, Pivara Trebjesa, Uniqa osiguranje, Atlas Grupa (Univerzitet Mediteran), Colliers International, Milšped Montenegro, Rokšped, Time+, kao i partner Kancelarije Porgrama Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji je podržao realizaciju prve generacije programa.

Iz AmChama su se zahvalili i partnerima - univerzitetima Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica na saradnji u promociji programa.

Konkurs za narednu generaciju programa biće objavljen u martu naredne godine, a više informacija o kriterijumima prijave biće dostupno na web strani AmCham Montenegro.

Bonus video: