Hipo vraća pare u slučaju pretplate

Konverzijom su obuhvaćeni svi krediti u švajcarskim francima
63 pregleda 5 komentar(a)
Hipo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Hipo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.09.2015. 18:34h

Građani koji su prije vremena zatvorili kredite u švajcarskim francima, prema Zakonu o konverziji kredita u švajcarskim francima imaju pravo da od Hipo Alpe Adria banke (HAAB) traže obračun i vraćanje novca u slučaju da su bili u pretplati.

“Vijestima” je iz Centralne banke (CBCG) rečeno da zakon članom 1 propisuje da se konverzijom obuhvataju svi krediti koje su banke odobrile u švajcarskim francima.

“Zakon ne precizira niti razrađuje sisteme obračuna novih obaveza za određene kategorije kredita (otplaćeni, koji su prodati drugim licima, već konvertovani, krediti sa kašnjenjem u izvršavanju obaveza, restrukturirani). U tom smislu, CBCG u obavljanju nadzora nad primjenom tog zakona za svaku pojedinu kategoriju ocjenjuje mogućnost primjene njegovih odredbi, vodeći računa da se tom primjenom ne narušavaju prava i obaveze utvrđene drugim sistemskim zakonima”, kazali su iz CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su dodali da će sve aktivnosti u nadzoru nad sprovođenjem Zakona sprovoditi blagovremeno sa ciljem njegove pune implementacije i ostvarivanja prava korisnika kredita koja im taj akt pruža.

Jedan od bivših klijenta HAAB koji je imao kredit vezan za švajcarski frank i koji nije želio da mu se navodi ime, ispričao je “Vijestima” da je 2007. godine uzeo kredit od 116 hiljada eura, na 15 godina, da ga je redovno izmirivao do 2011. kada je odlučio da proda stan da ne bi bio više na gubitku.

“Redovno sam uplaćivao rate koje su dostigle ukupno 50 hiljada eura. Kad sam zatvorio kredit dobio sam potvrdu da im dugujem 140 hiljada i taj novac sam uplatio. Sada želim da mi se sve što sam pretplatio vrati”, kazao je bivši klijent banke.

On je ispričao da su mu u HAAB prvo rekli da nema pravo na konverziju, a potom da čekaju stav CBCG po tom pitanju.

Zakonski rok u kome je HAAB trebalo da uradi konverziju istekao je juče, a sada preostaje 15 dana kada klijentima mora da ponude nove ugovore.

Iz HAAB juče nijesu mogli da odgovore na pitanja “Vijesti” da li je završena konverzija kredita i imaju li podatke koliko je klijenata prihvatilo, a koliko odbilo konverziju.

“Više detalja o toku konverzije saopštićemo naredne sedmice. Podsjećamo da nam je CBCG dozvolila da konvertujemo zajmove za čiju konverziju imamo potpisanu saglasnost klijenata. U skladu sa tim pravilom postupamo”, rekli su iz HAAB.

HAAB je prošle sedmice prihvatila predlog da klijentima produži period za prihvatanje ponude o konverziji sa osam do 15 dana.

Krediti treba da se konvertuju u eure po fiksnoj kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Primjenom Zakona nezadovoljni su u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) koji sa svojim advokatskim timom zastupa građane u sporu sa bankom.

CEZAP je optužio HAAB da pokušava da obmane građane što su iz banke negirali tvrdeći da rade u skladu sa zakonom i preporukama CBCG. Advokatski tim CEZAP -a tvrdi i da se vrhovna monetarna institucija svrstala na stranu banke, a na štetu građana, što je iz CBCG negirano.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević koji je bio jedan od predlagača Zakona podnio je prije nekoliko dana Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv HAAB i njenog glavnog izvršnog direktora Kristofa Šoena u kojoj, između ostalog, tvrdi da se banka ne ponaša u skladu sa odredbama Zakona i odlukom CBCG o nadzoru nad primjenom Zakona.

Hipo Alpe Adria banka podnijela je početkom mjeseca Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Šoen je ranije u intervjuu “Vijestima” rekao da u banci nijesu zadovoljni Zakonom, ali će ga ispoštovatiće, a u slučaju pozitivnog ishoda na sudu, do roka u kome banka treba da ponudi klijentima nove ugovore, obustaviće primjenu Zakona.

Bonus video: