Prosječna zarada u avgustu 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe

Prosječna zarada u avgustu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porasla 0,8 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u prošloj godini ostala na istom nivou
76 pregleda 0 komentar(a)
novac, koverta sa parama
novac, koverta sa parama
Ažurirano: 23.09.2015. 10:05h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 477 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 805 eura.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je porasla 0,2 odsto u odnosu na jul i činila je oko 59,2 odsto minimalne potrošačke korpe.

Prosječna zarada u avgustu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porasla 0,8 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u prošloj godini ostala na istom nivou.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u avgustu u odnosu na jul porasle 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 0,1 odsto”, navodi se u izvještaju Monstata.

Prosječna bruto zarada u julu iznosila je 720 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u avgustu su u odnosu na prethodni mjesec porasle u sektorima umjetnost, zabava i rekreacija 8,3 odsto, vađenje rude i kamena 5,8 odsto, snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 5,3 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 5,2 odsto, saobraćaj i skladištenje 1,8 odsto, usluge smještaja i ishrane 1,7 odsto, trgovina na veliko i malo 1,5 odsto, obrazovanje 1,3 odsto i državna uprava i odbrana 0,8 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima informisanje i komunikacije 8,1 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti šest odsto, građevinarstvo 3,7 odsto, ostale uslužne djelatnosti 3,2 odsto, prerađivačka industrija 1,9 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja i zdravstena i socijalna zaštita po 1,4 odsto, poslovanje sa nekretninama 1,2 odsto i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 0,6 odsto.

Bonus video: