Nastavlja se parnica zbog fabrike briketa: Plantaže i OMP još bez dogovora

OMP je ranije tražio poravnanje sa tuženim, ali zbog dešavanja u upravi Plantaža zbog polugodišnjeg gubitka od 4,9 miliona eura, rasprava o ovom problemu, čija se šteta mjeri milionima eura, proteklih nekoliko mjeseci nije još došla na dnevni red Borda direktora kompanije, nego se konstantno odgađa
145 pregleda 17 komentar(a)
Miomir Mugoša, Plantaže, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Plantaže, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.09.2015. 06:10h

Vlasnici privatne firme OMP Engineering nijesu još uspjeli da se dogovore sa predstavnicima državne kompanije Plantaže, od koje tužbenim zahtjevom traže obeštećenje od šest miliona eura zbog propale fabrike briketa “Plantomp”, a ta parnica bi trebalo da se nastavi danas u Privrednom sudu, saznaju “Vijesti” nezvanično.

OMP je ranije tražio poravnanje sa tuženim, ali zbog dešavanja u upravi Plantaža zbog polugodišnjeg gubitka od 4,9 miliona eura, rasprava o ovom problemu, čija se šteta mjeri milionima eura, proteklih nekoliko mjeseci nije još došla na dnevni red Borda direktora kompanije, nego se konstantno odgađa.

“Vijesti” su nedavno objavile da pripadnici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala provjeravaju poslovanje državne kompanije za proizvodnju vina, tako da je moguće da se i policija pozabavi ovom propalom investicijom, sa potencijalno milionskom štetom za državnu kompaniju.

Postupajući sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić ranije je odlučio da spoji tužbu OMP-a i kontratužbu Plantaža u jedan postupak.

Vlasnici OMP su bivši direktori Telekoma, Oleg Obradović i Miodrag Ivanović i sadašnji ministar prosvjete, Predrag Bošković.

Oni tužbom traže od Plantaža dva miliona eura za naknadu štete na ime ulaganja u fabriku briketa koju su gradili zajedno sa Plantažama i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti.

Plantaže su kontratužbom tražile odštetu za svoj ulog u fabriku koja nikada nije proradila, a čiju su iznos ostavili vještacima da procijene tokom postupka.

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011. ali nije proradila. Iz Plantaža je ranije saopšteno da je problem neodgovarajuća oprema koju je nabavio njihov partner. Kada je otvorena fabrika briketa Plantomp, navedeno je da ukupna investicija vrijedi 2,5 miliona eura.

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš tada je izjavila da je ideja stara 20 godina i da su partnere birali na tenderu koji je dva puta obnavljan. U fabrici su po 50 odsto vlasništva imali OMP i kompanije Plantaže.

Nema još priče o kreditu direktorice od 299 hiljada eura

Početkom ove sedmice održana je, prema informacijama “Vijesti”, nova sjednica Odbora direktora Plantaža, ali članovima nijesu prezentirane nove informacije i podaci iz poslovanja iz prethodnih godina zbog čega je ova državna kompanija danas u velikim problemima.

Očekuje se da će na nekoj od narednih sjednica Borda biti otvorena priča “o bespovratnom stambenom kreditu”, koji je odobren direktorici Verici Maraš u iznosu od čak 299 hiljada eura.

Bonus video: