Turci će uložiti 5,36 miliona eura u "Gornji Ibar"

U prvoj godini zaposliće 49, a u naredne dvije još 110 radnika
0 komentar(a)
Gornji Ibar ugovor, Foto: Aida Skorupan
Gornji Ibar ugovor, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 22.09.2015. 06:55h

Vlada Crne Gore i turska firma "Sandžakli mobilia" potpisali su juče u Rožajama Ugovor o kupoprodaji i investiranju i Ugovor o zakupu dijela imovine nekadašnjeg "Gornjeg Ibra".

"Lokacija 1A" prodata je za 400.000 eura, dok će za "lokaciju 1B" zakupac plaćati 0,6 eura godišnje po kvadratu, u narednih sedam godina.

Investicioni plan kupca obavezuje na ulaganje od 5,36 miliona eura, od čega će 986 hiljada biti potrošeno na adaptaciju i rekonstrukciju postojećih objekata. Preostala 4,4 miliona su planirana za potrebe proizvodnog procesa, što, na osnovu ugovora, predstavlja minimalnu investiciju.

Kupac će, kako je planirano, razviti program proizvodnje bukovog i jelovog furnira i srednjače od čamovog drveta od domaćih sirovina iz Crne Gore.

Kompletnu proizvodnju će otkupljivati matična fabrika u Turskoj.

U prvoj godini Sandžakli Mobilia najavljuje zapošljavanje 49, a u naredne dvije još 110 radnika.

Ugovor je u ime Vlade Crne Gore potpisao predsjednik tenderske komisije, Branko Vujović koji je istakao da je realizacija ove investicije proizvod dobre saradnje između državne i lokalne vlasti.

"Ovo je dobra šansa i prilika da valorizujemo na pravi način ono što su mogućnosti u Rožajama. Smatram da smo izabrali investitora koji ima bogato iskustvo u toj vrsti industrije i prisustvuje na raznim tržištima čitavog svijeta. To je nova šansa da obezbijedimo nova radna mjesta, da dobijemo nove sadržaje koji znače preradu drveta, a ne samo izvoz i eksploataciju sirovine i treće dobićemo izvoz prerađenog", rekao je Vujović.

Jedan od vlasnika "Sandžakli mobilije" Mensud Sandžakli je kazao da su do investicije doveli gostoprimstvo rožajskog naroda i lokalne vlasti.

"Ohrabruje nas činjenica da u Rožajama postoji kvalifikovana radna snaga i dobar fond drvnih resursa. Namjeravamo da dobre resurse Crne Gore oplemenjujemo, izvozimo i prezentujemo širom svijeta, što će biti dobar primjer i za buduće potencijalne investitore da ulažu u ovu državu", rekao je Sandžakli.

Bonus video: