Ustavni sud o gorivu u oktobru

O Uredbi "po hitnom postupku" u prvoj sedmici oktobra
87 pregleda 12 komentar(a)
gorivo, Foto: Vesko Belojević
gorivo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.09.2015. 05:54h

Ustavni sud odlučivaće u prvoj sedmici oktobra o ustavnosti izmjene Uredbe kojom je uvedena naknada od sedam centi po litru goriva, kazala je juče "Vijestima" generalni sekretar Ustavnog suda, Biljana Damjanović.

Vlada je 16. aprila ove godine izmjenom Uredbe o maloprodajnim cijenama naftnih derivata uvela naknadu od pet centi po litru goriva za autoput i dva centa za reprezentativni sport. Uredba je počela da se primjenjuje 21. aprila kada su benzin i dizel poskupili po sedam centi, a dva dana kasnije predlog za ocjenu ustavnosti podnijela je grupa samostalnih poslanika i MANS, a desetak dana kasnije i SNP.

Ustavni sud je objedinio postupak, ali su rokovi za dalji postupak počeli kada je podnijet predlog SNP-a.

U tekstu Uredbe Vlada se nije pozvala ni na jedan zakon, već samo na Uredbu o radu Vlade.

Podnosioci inicijative za ocjenu ostavnosti smatraju da je Uredba nezakonita jer nijedan zakon ne omogućava Vladi da samo uredbom uvodi nove dažbine.

Ustavni sud je prvo po prijemu prvih inicijativa grupe nezavisnih poslanika Nevena Gošovića, Velizara Kaluđerovića, Obrada Gojkovića, Mladena Bojanića i Dritana Abazovića, odlučio da o ovome raspravlja u redovnoj proceduri, koje znaju da traju i duže od godinu. Međutim, nakon žalbi podnosioca, ipak, su krajem aprila odlučili da Vladinu uredbu ocjenjuju po hitnom postupku.

Premijer Milo Đukanović je uvođenje ove naknade obrazložio time da gorivo nije osnovna životna namirnica već da predstavlja luksuz.

Početkom jula pojavio se i proceduralni spor da li podnosioci predloga za zakonitost i ustavnost ove Uredbe treba da ponovo pokrenu ili dopune inicijativu jer je Vlada tada izmijenila. Tom izmjenom se plaćanja takse oslobađa izvođač radova na autoputu, a Uredba je ponovo objavljena u Službenom listu. Ustavni sud bi i to trebao da objasni u svojoj odluci.

Bonus video: