Bivši radnici žele u bord kako bi ozdravili PKB

Imovina kompanije procijenjena na 100 miliona, a dugovi na 50 miliona. Većinski vlasnik Panto Vučurović
179 pregleda 1 komentar(a)
Radivoje Popović, Aleksandar Milovi, Foto: Luka Zeković
Radivoje Popović, Aleksandar Milovi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.09.2015. 19:05h

Bivši radnici TP PKB Herceg Novi u stečaju, sada manjinski akcionari žele da izbore članstvo u bordu direktora tog preduzeća.

Skupština akcionara je zakazana za 25. septembar, a bivši radnici okupljeni u Udruženju manjinskih akcionara imaju oko 8,9 odsto akcija.

„Nama je interes da ozdravi PKB i da na taj način 'ozdrave' naše akcije kako bi od njih imali koristi. Željeli bismo da se dio radnika koji nijesu stekli pravo na penziju vrate i ponovo zaposle, a PKB da razvije svoje operativno poslovanje“, izjavili su „Vijestima“ bivši radnik Radivoje Popović i bivši šef Sindikata Aleksandar Milović, uz napomenu da žele njihovog predstavnika u bordu kako bi dobijali validne informacije o poslovanju i kako bi mogli uticati na sudbinu kompanije.

Jedan dio obaveza prema radnicima i dobavljačima su vraćeni, kako je napomenuo Popović, a firma je izašla iz stečaja i uskoro će nastaviti poslovanje sa novom upravom i kroz plan reorganizacije vraćaće preostale dugove. Prema planu, svega četiri do sedam bivših radnika imaće mjesto u novoj kompaniji.

“Smatramo da je stečaj bio prevara. Radnici su istjerani iz preduzeća, a to nije trebalo da se desi. Sumnjiva je dalja sudbina akcija malih dioničara. Samo ako se formira pravi bord direktora, on može da uspostavi redovno poslovanje i ozdravi firmu na način što će skinuti nezakonito uspostavljene hipoteke nad imovinom. Jednoj grupi, koju predvode rukovodioci, to nije cilj”, dodao je Popović.

Većinski vlasnik kompanije, čija je imovina procijenjena na iznos veći od 100 miliona eura, je Pantomarket biznismena Panta Vučurovića, a priznati dugovi su nešto veći od 50 miliona eura. Stečaj je pokrenut 18. juna 2014. na zahtjev OTP Factoringa zbog nevraćena dva kredita u ukupnom iznosu od oko 4,12 miliona eura.

Preostalih 39 radnika hercenovske kompanije od 30. aprila ove godine ostali su bez posla i upućeni na Biro rada. Ispostavilo se na kraju da dio njih 23 ni ne mogu u prijevremenu penziju jer u trenutku uvođenja stečaja u toj kompaniji nije bilo državnog vlasništva.

„Crna Gora ne može u NATO dok se ne podignu optužnice protiv aktera najveće pljačke na crnogorskom primorju poslije Drugog svjetskog rata. Pljačka u firmi TP PKB Herceg Novi interesantna je za udžbenike svjetske kriminalistike“, tvrdi Popović.

On napominje da sve donedavno nije bili svjesni veličine štete koju su kompaniji, kako tvrdi Popović, napravili većinskom vlasniku lojalni menadžeri “kao zatvorena grupa”.

Članovi Udruženja manjinskih akcionara PKB-a potajno strahuju da bi od drugog udruženja manjinskih akcionara „Stari PKB“, koje predvode menadžeri, lojalni većinskom vlasniku, mogli biti osujećeni u namjeri da izbore mjesto u novoj upravi.

Protiv bivših rukovodilaca firme, danas čelnika udruženja “Stari PKB”, radnici su ranije podnijeli krivične prijave u vezi kojih se tužilac još nije izjasnio.

Podnijeli prijavu i protiv tužioca

“Prljavim aktivnostima uveliko pomaže aljkav rad specijalnog tužilaštva jer već četiri godine leži u njihovoj ladici prva podnijeta krivična prijava na iznos pljačke od 73 miliona eura”, istakao je Popović, uz napomenu da su VDT Ivici Stankoviću podnijeli prijavu i protiv specijalnog tužioca koji u fioci drži njihovu prijavu .

Popović je naveo da ni od Stankovića nijesu dobili nikakvu povratnu informaciju niti znaju kod kojeg je specijalnog tužioca njihov predmet.

“Napravljena nam je velika šteta i u krajnjem ćemo biti prinuđeni da tužimo državu Crnu Goru jer njeni organi nijesu radili kako tvrde. I od njihovog nečinjenja imali smo štetu”, naglasio je Popović.

Bonus video: