Kako da turisti potroše više novca: Olakšali povraćaj PDV-a strancima

Stranci koji kupe robu u Crnoj Gori i iznesu je van države imaju pravo povrata PDV-a, ali je procedura bila komplikovana
1064 pregleda 2 komentar(a)
Pare, digitron, Foto: Shutterstock
Pare, digitron, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2015. 19:10h

Šoping je neizostavan dio svakog putovanja, a dobar razlog da turisti potroše više novca je postojanje tax free agencije preko koje mogu lako i jednostavno vratiti dio potrošenog iznosa, ocijenio je Danilo Rovčanin izvršni direktor Budva-trust holdera, prve crnogorske agencije koja posreduje u povraćaju poreza na dodatu vrijednost (PDV) u putničkom prometu strancima.

Stranci koji kupe robu u Crnoj Gori i iznesu je van države imaju pravo povrata PDV-a, ali je procedura bila komplikovana. Morali su od carine na graničnom prelazu da dobiju potvrdu da su tu robu iznijeli, a zatim u roku od šest mjeseci da se vrate u prodavnicu gdje su je kupili da bi im iznos PDV-a bio vraćen. Međutim, agencija sada pojednostavljuje proceduru i ubrzava povratak PDV-a. Navodeći da su poslovnice otvorili u podgoričkoj Delti i kompleksu TQ Plaza u Budvi, Rovčanin je za “Vijesti” kazao da je to neizostavna ponuda za poboljšanje turističkog prometa.

"S obzirom na to da u Crnoj Gori nije postojala agencija koja bi pružala uslugu posredovanja u povraćaju PDV-a, odlučili smo u maju prošle godine da krenemo u realizaciju ove ideje, kako bismo poboljšali turističku ponudu i konkurentnost Crne Gore u oblasti šoping turizma", naveo je Rovčanin.

Prema njegovim riječima, zakonodavac je stvorio uslove kroz pravilnik o povraćaju PDV-a u putničkom prometu, ali je bez postojanja agencije ta procedura bila nepraktična.

“Stranim kupcima je nepraktično da po novac dolaze u prodajni objekat gdje su kupovali. Znajući to, nije im interesantan povraćaj PDV-a i sigurno će manje novca potrošiti u tom prodajnom objektu. Sa nama je mnogo prostije vratiti PDV, jer sve prodavce smo detaljno uputili u proceduru, na PDV-PP obrascu je objašnjena procedura i na ruskom i engleskom jeziku”, objasnio je Rovčanin.

Poslije ovjere na carinskoj ispostavi, stranci u bescarinskoj zoni u specijalnim sandučadima ostavljaju ovjerene PDV-PP obrasce. Novac im se uplaćuje na način koji oni izaberu, u većini slučajeva na platne kartice.

“Dakle, kupci se ne moraju vraćati po novac u Crnu Goru, što je i glavna naša prednost. Naredni cilj nam je otvaranje kancelarije u bescarinskoj zoni na aerodromima, kako bi klijentima odmah poslije ovjere na carinskoj ispostavi vratili novac", kazao je Rovčanin.

Privlače strance koji više troše

Rovčanin je dodao da su vlasnici prodajnih objekata zainteresovani za saradnju, jer značajno stimulišu tražnju kod stranih kupaca.

"Do sada sarađujemo sa preko 100 prodajnih objekata na primorju i u Podgorici. Očekujemo da će se taj broj značajno povećati, jer smatamo da je potrebno vrijeme da prodavci shvate koliko je to bitno za njih. Dakle, svi koji nude proizvode stranim kupcima trebalo bi da se pronađu u ovoj priči. Naša ideja vodilja i cilj je da strani kupci ostavljaju što više novca u Crnoj Gori, a naš zadatak je da stvorimo zajedničku ponudu koja će sa povraćajem PDV-a biti umnogome primamljivija nego u zemljama iz kojih dolaze, za iznos PDV-a koji vraćaju”, rekao je Rovčanin.

Koncept tax free je, kako smatra, od velikog značaja, jer donosi mnogo pozitivnih multiplikativnih efekata za ekonomiju.

“Nadamo se i saradnji sa turističkim agencijama i organizacijama”, naveo je Rovčanin.

Bonus video: