Mijović: Unipromu nezakonito prodata imovina i vlasništvo nad KAP-om

"Posebno skrećemo pažnju na najnovije medijske navode da preduzeće Uniprom nije uplatilo obećani novac državi tj. da je taj novac i dalje na posebnom računu i pod kontrolom banke koja mu ga je navodno odobrila kao pozajmicu", rekao je Dejan Mijović, koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije
91 pregleda 4 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 21.09.2015. 14:45h

Građanski pokret URA upozorava najviše predstavnike Vlade i nadležnih resora da mogu biti pozvani na odgovornost zbog nezakonitog "krčmljenja" imovine KAP-a i Rudnika Boksita Nikšić koje je započeto još 90-ih godina kada su njima upravljali Vektra i Glenkor, a zatim je nastavljeno štetnim privatizacionim aranžmanom sa CEAC-om, a sada se sprovodi preko Uniproma i sa njim povezanih preduzeća, kazao je Dejan Mijović, koordinator URA za ekonomsku politiku i EU integracije.

"To će se vjerovatno desiti tek kada DPS izgubi vlast na predstojećim izborima, ali bi se takav epilog mogao i ubrzati ukoliko je tačno da je crnogorsko tužilaštvo počelo da se bavi svojim poslom. URA poziva glavnog specijalnog tužioca da obavijesti javnost da li je, u skladu sa članom 30 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, za postupanje u naročito složenom predmetu, formirao specijalni istražni tim da prouči dokumentaciju o nezakonitom i nenamjenskom utrošku 300 miliona eura državne pomoći dodijeljenoj KAP-u, koju je Državna revizorska institucija dostavila državnom tužilaštvu još 2013 godine. Ako jeste, očekujemo da nas izvjesti o napretku te istrage ili, u suprotnom, o razlozima za njen eventualni izostanak", istakao je Mijović.

On je dodao da URA poziva glavnog specijalnog tužioca da ispita način na koji je preduzeću Uniprom, nezakonito i mimo svih pravila slobodne konkurencije, prodata imovina i vlasništvo nad ogromnim zemljištem KAP-a.

"Posebno skrećemo pažnju na najnovije medijske navode da preduzeće Uniprom nije uplatilo obećani novac državi tj. da je taj novac i dalje na posebnom računu i pod kontrolom banke koja mu ga je navodno odobrila kao pozajmicu. Ako je to tačno, Uniprom nije vlasnik KAP-a i ne može da prodaje njegovu imovinu kao staro gvoždje, o čemu izvještavaju mediji ovih dana. Tužilac u tom slučaju ne mora da angažuje eksperte da mu tumače da li je prekšen zakon, već na osnovu rutinskog izviđaja može da podigne optužnicu protiv Uniproma i onih koji mu omogućavaju da tako posluje. Ne treba se čuditi želji Uniprom-a da rasproda KAP kao staro gvoždje jer nije teško izračunati da bi time zaradio mnogo više nego što se je obavezao da plati za njega", dodao je Mijović.

URA po riječima Mijovića upozorava javnost i Skupštinu Crne Gore na skandalozan izbor arbitra osumnjičenog za korupciju da brani državu u sporu koji je protiv nje pokrenuo CEAC.

"Iako ga je u međuvremenu zamijenila, Vlada je ovim dodatno podstaknula sumnju brojnih posmatrača da su njeni visoki predstavnici možda upleteni u koruptivne aranžmane sa predstavnicima CEAC-a koji su nas već koštali stotine miliona eura, a mogli bi nas dodatno koštati i milijardu eura ako CEAC dobije pokrenuti arbitražni postupak protiv države", objasnio je Mijović.

On tvrdi da se radi o veoma ozbiljnoj prijetnji, pa URA ponovo poziva kolege iz opozicije, SDP-a i manjinskih stranaka da se u okviru kontrolne funkcije Skupštine angažuje revizor koji bi obavio dubinsku (forenzičku) reviziju poslovanja KAP-a i Rudnika Boksita Nikšić.

"Ovakva revizija je jedini način da se tačno utvrdi kako su Vlada i CEAC njima upravljali, da li je učinjena šteta CEAC-u ili su njegovi i otuđeni predstavnici Vlade zajednički "naduvali" navodnu milionsku štetu radi njenog ciljanog prevaljivanja preko arbitraže na crnogorske poreske obveznike i sticanja kompanijske i lične koristi. To je jedini način da se dođe do istine i da se Crna Gora spasi od isplate ogromne štete ako je ona nastala zbog korupcije, o čemu postoje brojne indicije", kazao je Mijović.

On tvrdi da je Skupština Crne Gore u aprilu 2013. godine preuzela na sebe veliku odgovornost suprostavljanjem odluci Vlade da sprovede svoj plan rješavanja spora sa CEAC-om.

"Tom prilikom je ispravno zaključila da je potrebno izvršiti detaljnu reviziju poslovanja KAP-a, ali nije insitirala na sprovođenju tog zaključka. Da bi spriječila ogromnu štetu po državu i njene građane, Skupština mora što prije dovesti taj posao do kraja", zaključio je Mijović.

Bonus video: