Pejović ćelije KAP-a prodaje kao staro gvožđe

U bivšoj KAP-ovoj seriji A Elektrolize, nekad centralnom pogonu u ovoj kompaniji, ima ukupno oko 260 ćelija. Za rezanje najvećeg broja ćelija, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", vjerovatno će biti angažovana neka druga specijalizovana kompanija
297 pregleda 22 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2015. 17:42h

Nikšićka kompanija “Uniprom”, koja je za 28 miliona eura kupila imovinu Kombinata aluminijuma u stečaju, počela je da rasprodaje djelove ćelija Elektrolize, koje više od godinu nijesu u funkciji, saznaju "Vijesti" iz nekoliko izvora.

Umjesto obećanih investicija od čak 76 miliona eura i povećanja proizvodnje aluminijuma, "Uniprom" biznismena Veselina Pejovića, je počeo da reže proizvodne ćelije čije će djelove prodavati kao aluminijum, bakar i staro gvožđe.

U bivšoj KAP-ovoj seriji A Elektrolize, nekad centralnom pogonu u ovoj kompaniji, ima ukupno oko 260 ćelija. Za rezanje najvećeg broja ćelija, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", vjerovatno će biti angažovana neka druga specijalizovana kompanija.

Tome su prije dva dana prisustvovali i radnici KAP-a, koji su samo mogli da gledaju kako nestaje ono što im je decenijama bila osnovno sredstvo za rad.

Budući da je Sindikat radnika Aluminijuma već dvije godine praktično rasformiran, u KAP-u sad ne postoji reprezentativna radnička organizacija, sa širokom podrškom zaposlenih koja bi upozorila novog gazdu da u staro gvožđe ne krčmi i rasprodaje imovinu koju su prethodne generacije radnika stvarale.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, koji je potpisao Ugovor o prodaji imovine kompanije "Unipromu", nije se javio na poziv "Vijesti". Iako je Pejović iz tri rate nedavno uplatio puni iznos kupoprodajne cijene, još nije obavljena formalna primopredaja imovine KAP-a.

Početkom 2014. "Uniprom" je obećao investicije od 76 miliona eura kako bi do 2018. godine povećao proizvodnju primarnog aluminijuma do 120 hiljada tona i 30 hiljada tona sekundarnog metala.

Godinu i po je prošlo od tada, a Pejović u KAP-u sad jedva da mjesečno proizvodi oko četiri hiljade tona sirovog aluminijuma. Pri prodajnoj cijeni metala na Londonskoj berzi koja je sada oko 1,6 hiljada dolara po toni, "Uniprom" iz mjeseca u mjesec pravi gubitke u proizvodnji aluminijuma.

Iz KAP-a je u prvoj polovini ove godine saopšteno da će u remont ćelija serije B u Elektrolizi "Uniprom" uložiti oko deset miliona i da će on u septembru ove godine vjerovatno biti završen.

Sandra Obradović: Počelo je gašenje dijela srca KAP-a

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović, koja je dobila otkaz početkom godine, saopštila je da je ostalo 420 stalno zaposlenih, dok je oko 130 ljudi angažovano po osnovu ugovora o djelu.

"Sad je počelo gašenje jednog dijela srca KAP-a, serije A. Pitanje je šta želi novi vlasnik, i šta će biti sa ostalim operativnim cjelinama. Zanima nas do kad će trajati stečaj zvanično, a to isključivo zbog ponuđenog socijalnog radnika za prekobrojne u KAP-u. Sunovrat kompanije počeo je gašenjem Fabrike glinice, prethodno Fabrike prerade, Kovačnice i pomoćnih fabrika u Ublima i Kolašinu", navela je Sandra Obradović.

Bonus video: