Budvanski restoran kažnjen sa 1.000 eura

Sa ukupno 900 eura kažnjene trgovačke radnje Bobijerina i MiG sa Grahova zbog neizdavanja fiskalnih računa
0 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.09.2015. 13:22h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 24 primjedbe, na osnovu kojih su izrečene četiri novčane kazne od 500 eura do 1.000 eura.

Inspektori su sa hiljadu eura kaznili neimenovani restoran iz Budve koji ne posjeduje dozvolu Ministarstva zdravlja, dok su sa ukupno 900 eura kažnjene trgovačke radnje Bobijerina i MiG sa Grahova zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Kazna od 600 eura izrečena je Bisernoj obali iz Čanja, zbog neprijavljenih radnika i nepostojanja rasporeda sedmičnog odmora. Inspektori su ove sedmice izrekli i kaznu od 500 eura Dugi iz Podgorice, zbog neposjedovanja dozvole Ministarstva zdravlja.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole firme Everest i Četiri vilenjaka iz Podgorice, Astere iz Budve, Lene i Markiza torti iz Tivta, butika Navigare u Kotoru, parkinga u Čanju i Soko grupe iz Bara.

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni u slučaju neimenovanog počinioca iz Ulcinja, C.K. iz Bara, E.A. iz Podgorice i ulcinjanina Đ.B.

Od ukupno 24 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka, četiri nijesu dobile odgovor. Pritužbe na koje nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na smeće, otpad i policijski automobil, koji je prilikom kontrole zauzeo pola kolovozne trake.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije. Od maja projekat podržava i britanska Ambasada u Podgorici, čime su obezbijeđena sredstava za nastavak kampanje.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Nedavno je uvedena i nova kategorija nepravilnosti koje građani mogu da prijavljuju tokom predstojeće turističke sezone pod nazivom Nepravilnosti na kupalištima.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: