RADE 24 SATA DNEVNO

U beranskom rudniku uvedena treća smjena nakon 13 godina

Pokrenut pogon separacije, nova elektro oprema i sistem video nadzora i u jami i na površinskim postrojenjima
170 pregleda 16 komentar(a)
Rudnik Berane, Foto: Rudnik Berane
Rudnik Berane, Foto: Rudnik Berane
Ažurirano: 19.09.2015. 18:29h

U Rudniku mrkog uglja u Beranama pokrenuta je traća smjena i sada se proizvodnja kontinuirano odvija dvadeset četiri sata.

"Vijestima" je to potvrđeno u sjedištu firme u Beranama, kao i iz kompanije „Metalfer“ iz Sremske Mitrovice koja je vlasnik rudnika.

"Ono što smo planirali, to polako i sigurno realizujemo. Pokrenuli smo sinoć treću smjenu i zaposlili novih trideset radnika", rekao je jedan od rukovodilaca u rudniku.

On je dodao da su svi radnici iz Berana i da se uglavnom radi o mladim ljudima, od kojih su nekima roditelji radili u rudniku.

"Mi smo nekako svi srećni zbog pokretanja treće smjene, jer se to dešava poslije trinaest godina. U Crnoj Gori trenutno tri smjene imate samo u nekoliko kompanija“, kazao je taj rukovodilac.

Prema njegovim riječima u međuvremenu je pokrenut pogon separacije, postavljena nova elektro oprema i sistem video nadzora i u jami i na površinskim postrojenjima.

"Plate se isplaćuju redovno sa porezima i doprinosima, i može se reći da vlada veliko interesovanje za rad u rudniku. Radimo organizovane obuke za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju novih radnika. Kontinuirano sarađujemo sa rudnicima Velenje, Trbovlje, Bor i Pljevlja", kazao je on.

Metalfer je Rudnik uglja Berane kupio početkom prošle godine. Polovinemom godine počela je sanacija, da bi u januraru ove godine bile izvađene prve tone uglja poslije više od decenije.

Agonija beranskog rudnika uglja trajala je previše dugo. Ovaj rudnik je 2001. godine bio prodat mješovitom vojvođansko-slovačkom preduzeću “Gradeks HBP", sastavljenom od kompanija "Gradeks" iz Kule i "HBP" iz slovačkog grada Providza.

Poslije nešto više od godinu između ova dva partnera izbili su nesporazumi koji su završeni tako što su Slovaci preuzeli kompletno upravljanje, da bi se potom i sami nenajavljeno povukli iz posla i otišli iz Berana. Mašine u jami Petnjik utihnule su u novembru 2002. godine. Prodaja Rudnika uglja od tada je oglašavana devet puta prije nego ga je prije skoro sedam godina kupila kompanija "Balkan enerdži" iz akoje su stajali grčki biznisemni, sa velikim planovima od kojih, međutim, nije bilo ništa.

Zato je u Beranama i vladala određena skepsa kada je rudnik prešao u vlasništvo Metalfera.

"Ja mislim da više mjesta za dilemu nema i da ne treba brinuti za budućnost ovog rudnika. Pogledajte sami. Čitava zgrada i jama danas su, takoreći, apoteka u odnosu na vrijeme kada smo preuzeli firmu. Sve se može kada se hoće. Mi imamo svoje planove i držimo riječ“, kazao je rukovodilac u rudniku.

"Metalfer" zapošljava stotinu dvadeset radnika, što znači da je toliko porodica socijalno zbrinuto u gradu na Limu.

Preporučujemo za Vas