Mijenjaju arbitra nakon skandala

U audio-snimcima telefonskih razgovora slovenački arbitar u sporu sa Hrvatskom pominjao lobiranja kod drugih arbitara
91 pregleda 3 komentar(a)
jernej sekolec, Foto: Luka Zeković
jernej sekolec, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.09.2015. 14:31h

Profesor Jernej Sekolec, koji se našao u centru regionalnog skandala u arbitraži između Slovenije i Hrvatske, nije više crnogorski arbitar u sporu sa CEAC-om, koji zbog svojih ulaganja u KAP traži obeštećenje od od najmanje 100 miliona eura.

Iz Vlade je “Vijestima” nezvanično rečeno da Sekolec više nije crnogorski arbitar i da je postupak izbora novog u toku. Prethodno je navodno i CEAC tražio njegovu promjenu. Sekoleca je Vlada Mila Đukanovića krajem januara ove godine imenovala za arbitra u arbitražnom sporu koji je pokrenuo CEAC protiv KAP-a u stečaju i Crne Gore. CEAC Olega Deripaske je za svog arbitra imenovao Grafa von Vestfalena.

U drugoj polovini jula mediji u Hrvatskoj objavili su transkripte i audio-snimke razgovora između Sekoleca, slovenačkog arbitara u arbitraži u vezi sa teritorijalnim i pomorskim sporom između Hrvatske i Slovenije, i Simone Drenik, slovenačkog predstavnika u tom postupku. Spor je u vezi oko 13 kvadratnih kilometara zemljišta u Piranskom zalivu na sjeverozapodnom dijelu Jadranu.

Njihovi telefonski razgovori su se dogodili u toku postupka, a obuhvatili su diskusije o raspravama Tribunala, vjerovatnom ishodu slučaja i razvoju daljih strategija, uključujući i mogućnost lobiranja kod drugih arbitara. Snimci navodno nijesu zvanično proglašeni autentičnim, ali je Sekolec podnio ostavku 23. jula, dan nakon što su snimci objavljeni. Zbog ovog skandala Vlada Hvatske je 27. jula najavila povlačenje iz arbitražnog postupka i suspenziju arbitražnog sporazuma, a dva dana kasnije i hrvatski Sabor je jednoglasno odlučio da otkaže arbitražu zbog kršenja pravila predstavnika Slovenije. Hrvatski arbitar i ugledni međunarodni stručnjak Budislav Vukas podnio je ostavku. Slovenija se, međutim, 13. avgusta obratila Međunarodnom sudu prigovorom na hrvatski, navodno jednostrani, raskid Ugovora o arbitraži, navodeći da vjeruje da taj sud "ima moć i dužnost da nastavi postupak". Slovenija je, prije toga, imenovala novog arbitra, francuskog advokata Ronija Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde. Abraham je, međutim, brzo podnio ostavku. U saopštenju od 5. avgusta PCA navodi da je sudija “nakon što je shvatio da trenutna situacija ne može ispuniti očekivanja” smatrao da "više nije prikladno" za njega da služi kao arbitar u ovom postupku. Arbitražni tribunal za granični spor će prvo popuniti dva upražnjena mjesta za arbitre, a potom razmatrati stavove Hrvatske i Slovenije.

Profesor saradnik Udbe?

Regionalni mediji prenijeli su riječi bivšeg slovenačkog premijera, danas vođe opozicije u toj zemlji Janeza Janše da je Sekolec “registrovani saradnik Udbe” i da se zbog arbitražnog skandala “Sloveniji trenutno smije cio Balkan”.

Crnogorskoj javnosti Sekolec je, nakon što je izabran za zastupnika Crne Gore u sporu sa CECA-om, predstavljen kao Slovenac i ugledni profesor koji živi u Beču.

Od 2001. do 2008. godine bio je sekretar Komisije za arbitražu Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) i direktor grupe za trgovačko pravo u kancelariji Ujedinjenih nacija za pravne poslove.

Prije toga je bio član sekretarijata Komisije za arbitražu Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo i profesor međunarodnog trgovačkog prava na Univerzitetu Maribor. Između 2008. i 2013. godine Sekolec je bio član Londonskog suda za međunarodnu arbitražu, a od 2010. do 2013. godine i njegov potpredsjednik.

Sekolec je član više međunarodnih organizacija pravnika i arbitara.

Bonus video: