Projekti za "Miločer" stižu, a Skupština protiv

Skupština u julu bila protiv amandmana na ugovor koji predviđa gradnju vila i apartmana
97 pregleda 6 komentar(a)
Miločerski park, Foto: Savo Prelević
Miločerski park, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2015. 20:12h

Ministarstvu održivog razvoja i turizma do juče su dostavljena četiri rada za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta ”Miločer” u Pržnu, kojim je predviđena izgradnja duplo više stambenih i turističkih kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana u odnosu na sadašnje.

Ministarstvo nastavlja sa ovim projektom iako u julu u Skupštini amandman na ugovoru o zakupu koji predviđa gradnju vila i apartmana u Miločerskom parku nije dobio podršku.

Kako je “Vijestima” potvrđeno u Ministarstvu, do 15. septembra, koji je bio posljednji dan za predaju, stigla su četiri rada, ali nijesu kazali o kojim je autorima riječ. U Ministarstvu očekuju da će ovih dana poštom stići još koji predlog od učesnika konkursa za arhitektonsko rješenje najekskluzivnijeg dijela crnogorske obale.

Na konkurs, koji je raspisan 9. juna, učešće su prijavili, kako se navodi na sajtu Ministarstva, “Elastic architects”, DNP Architects and engineers i Statekton o.e. iz Grčke, AIM Studio, Inkoplan, "Čovjek i prostor" Enforma Studio, Studio Synthesis, Slavko Lekić, Anđelka Badnjar Gojnić, Milenko Mijović, Vuk Čvoro i Marko Stjepčević iz Crne Gore, Arhitektonski studio 4b arh i Dva plus iz Hrvatska, ARCVS studio, Dva studio i Srđan Marlović, Gv Architects and Associates LLC Belgrade i Dejan Miljković iz Srbije.

Vlada je još sredinom marta usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana. Tim dokumentom je firmi Adriatic properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, omogućeno da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji - stoljetnjom Miločerskom parku izgradi 88 apartmana. Od toga 66 je u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 naspram grad-hotela Sveti Stefan, a predviđena je i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena, a koje će, takođe, biti ponuđene na tržištu.

Kompanija Adriatic properties dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža. Adriatic properties je zakupio hotele na period od 30 godina. Aneksima zaključenim januara 2013, koje je Skupština usvojila u julu ove godine, produžen je zakup hotela Sveti Stefan i Miločer sa 30 na 42 godine, a zakupnina je smanjena 30 odsto. Aneks za Kraljičinu plažu nije dobio potrebnu većinu jer je SDP bio uzdržan. Tim aneksom zakup je trebalo da se produži sa 30 na 90 godina i bilo je predviđeno da se od 126 apartmana 66 proda, a da ostatak bude za hotelsku namjenu.

Međunarodni konkurs, koje je raspisalo resorno Ministarstvo, a koje finansira Statisova kompanija, traga za najboljim idejnim rješenjm budućeg hotelskog kompleksa, koje će biti urađeno na osnovu programskog zadatka, koji je usvojila Vlada.

Adritik propertis nagradiće najbolje radove, a nagradni fond iznosi 68 hiljada eura.

Žirijem predsjedava Veljko Radulović, dok su članovi Branimir Mitrović, Dijana Vučinić, Lidija Ljesar, Dejana Marković, Teofanis Statis i Anica Terzić.

Nagrade će biti isplaćene u neto iznosu, a njihovom dodjelom prestaju sve obaveze Adriatik propertisa prema nagrađenim autorima, a njihovi radovi postaju vlasništvo te firme.

Bonus video: