Ministarstvo poljoprivrede: Odlični uslovi za razvoj agroturizma na malim farmama

Iz Ministarstva su naveli da postoji niz aktivnosti koje bi crnogorski poljoprivrednici mogli sprovoditi na svojim gazdinstvima i na taj način smanjiti rizik od bavljenja osnovnom djelatnošću.
79 pregleda 2 komentar(a)
Poljoprivreda, saradnja sa SAD, Foto: Gov.me
Poljoprivreda, saradnja sa SAD, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.09.2015. 13:04h

Crna Gora ima odlične uslove za razvoj agroturizma na malim farmama, što bi doprinijelo i razvoju ruralnih područja i vraćanju stanovnika na svoja imanja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva su naveli da postoji niz aktivnosti koje bi crnogorski poljoprivrednici mogli sprovoditi na svojim gazdinstvima i na taj način smanjiti rizik od bavljenja osnovnom djelatnošću.

Crnogorska delegacija je krajem avgusta i početkom septembra boravila u studijskoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koju je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede.

Posjeta je realizovana u okviru Cochran programa, a osnovna tema programa bio je agroturizam. Učesnici programa iz Crne Gore su se, tokom studijske posjete, upoznali sa američkim iskustvima u agroturizmu, kako bi stečena znanja i iskustva prilagodili domaćim uslovima i doprinjeli boljem povezivanju poljoprivrede i turizma.

„Posjetili su veliki broj farmi u Ilinoisu, Viskonsinu i Šampanju, regijama u kojima posljednjih godina agrotuzam bilježi značajan rast. Konstantno se razvijaju aktivnosti kojima se diverzifikuje poljoprivredna proizvodnja kroz turističke usluge“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je najnoviji trend takozvani „u pick“, što u prevodu znači „ti bereš“.

„Table sa tim natpisom postavljene su pokraj brojih farmi, a zainteresovani turisti, posjetioci i kupci mogu stati, dobiti korpu i direktno na farmi ubrati proizvode koje žele. Za one koje ne žele sami da beru, farmeri na ulazu u farme postave štandove sa proizvodima koje kupci mogu kupiti“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva su dodali da su farmeri zadovoljni tom aktivnošću koja smanjuje troškove berbe, a povećava broj kupaca.

„Aktivnosti kojima su razvili turizam na farmama su brojne, a uvezuju se poljoprivreda i umjetnost. Na farmama se prave atrakcije kao što su domaće životinje napravljene od slame, kombajni ukrašeni vitražom, što predstavlja drugačije i primamljivo iskustvo za turiste, a izazov za umjetnike koji na drugačiji način iskazuju talenat i stvaralaštvo“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je ključ uspjeha agroturizma u SAD-u udruživanje farmera koje omogućava tijesnu organizacionu i poslovnu povezanost.

„Zajednički promovišu jedni druge i privlače posjetioce kojima nude kompletniju uslugu“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je naročito zastupljena edukacija o poljoprivredi, koja se za djecu i odrasle organizuje na farmama, gdje farmeri drže predavanja na razne teme.

Iz Ministarstva su saopštili da je crnogorska delegacija imala je poseban sastanak sa predstavnicima Udruženja farmera Viskonsina, i predstavnicima Vlade te američke države, na kojima je detaljnije razgovarno o isukustvima i mogućnostima povezivanja poljoprivreda i turizma.

„Upravo ovakva iskustva mogu biti značajna i za Crnu Goru“, naveli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da Ministarstvo treću godinu za redom daje podršku za adaptaciju objekata i nabavku opreme na poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se osposobili za pružanje turističkih usluga.

Podrška do 60 odsto uloženih sredstava dodjeljuje se mladim poljoprivrednicima i ženama čija se domaćinstva nalaze na višoj nadmorskoj visini. Takva gazdinstva, osim ostalih mjera podrške, imaju na raspolaganju i podršku za preradu, čime se podstiče širenje asortimana hrane koju mogu da ponude.

Bonus video: