Saradnja Nikšića i kineskog Baodinga

Razgovori su vođeni kako o ekonomskoj, tako i o saradnju na polju nauke i turizma, a Grbović je kazao da je delegacija iz Baodinga, grada koji ima 11 miliona stanovnika, zainteresovana za gradnju cementare u Crnoj Gori
6 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2015. 12:14h

Kineski grad Baoding i Nikšić imaju dosta zajedničkih interesa, ali i mogućnosti za saradnju, poput izgradnje panela za solarnu energiju. To je ocijenjeno prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji dva pomenuta grada.

„Upoznali smo ih da smo zainteresovani da gradimo energanu na komunalni otpad, jer su i Kinezi dosta zainteresovani i rade tu opremu. Oni su veoma dobri u proizvodnji panela na solarnu energiju i razgovarali smo o mogućnostima izgradnje takvog postrojenja gde bi se paneli radili u Nikšiću i 'pokrili' čitav region. Dogovorili smo se da se to radi brzo, da bi bili prvi u regionu“, kazao je Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić.

Razgovori su vođeni kako o ekonomskoj, tako i o saradnju na polju nauke i turizma, a Grbović je kazao da je delegacija iz Baodinga, grada koji ima 11 miliona stanovnika, zainteresovana za gradnju cementare u Crnoj Gori.

„Uputili smo ih na Pljevlja i pomoći ćemo im da uspostave kontakte. U njihovom gradu se godišnje proizvode oko milion automobila i vidjećemo da li na tom polju postoje neke mogućnosti za saradnju“, kazao je Grbović.

Gradonačelnik Vlade grada Baodinga Ma Yufeng kazao je da Nikšić ima dosta potencijala i da se nada da će nakon opšteg biti potpisani pojedinačni sporazumi za gradnju panela za solarnu energiju, kao i sporazumi u okviru obrazovanja, nauke, turizma. Istakao je dugogodišnje prijateljske odnose naroda Kine i bivše Jugoslavije i izrazio nadu da će saradnja kako na lokalnom, tako i na državnom nivou biti plodonosna.

„Kineska Vlada planirala da u okviru industrije sklopi saradnju sa 16 zemalja, među kojima će biti i Crna Gora. Ta saradnja bi podrazumijevala i investiranje na svim poljima“, kazao je Yufeng.

Predsjednici dva grada su nakon potpisanog sporazuma razmijenili poklone i najavili da će delegacija iz Nikšića naredne godine posjetiti Baoding, kada se očekuje uspostavljanje konkretnije saradnje.

Galerija

Bonus video: