HE Piva proizvela 301 GWh struje

"Plan proizvodnje nije fiksna kategorija jer proizvodnja je u mjesecima kada je cijena na berzama povoljna mnogo veća nego kada to nije slučaj. Ono što bih istakao je činjenica da imamo stabilan rad opreme i agregata”
1 komentar(a)
HE Piva, Foto: Arhiva Vijesti
HE Piva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.09.2015. 13:21h

Hidroelektrana (HE) Piva proizvela je u prvih šest mjeseci ove godine oko 301 gigavat sat (GWh) električne energije, što je na nivou 85 odsto od planiranih.

Direktor te HE, Milan Radović saopštio je da su se pridržavali uputstava i planova organizacione cjeline (OC) Upravljanje energijom, tako da nijesu radili maksimalnom snagom.

Kao rezultat toga akumulacije jezera su i u ovim ljetnjim mjesecima na nivou planiranih, piše list Elektroprivreda (EPCG).

"Plan proizvodnje nije fiksna kategorija jer proizvodnja je u mjesecima kada je cijena na berzama povoljna mnogo veća nego kada to nije slučaj. Ono što bih istakao je činjenica da imamo stabilan rad opreme i agregata”, kazao je Radović.

U sklopu redovnog godišnjeg remonta u HE Piva na prvom agregatu zamijenjen je jedan hladnjak rashladne vode, a realizovano je ispitivanje i kontrola opreme agregata. Sanacija kavitacionih oštećenja lopatica turbine biće odrađena u vremenu totalne obustave sistema, od 28. septembra do 10. oktobra.

Na drugom agregatu sanirana su kavitaciona oštećenja lopatica turbine, urađena su NDT ispitivanja i kontrola pomoćne opreme.

Tokom totalne obustave planirana je zamjena jednog dijela cjevovoda rashladne vode pod uslovom da bude završena tenderska procedura. Radovi na trećem agregatu trajaće od 21. septembra do 10. oktobra.

Takođe, u toku je i postavljanje LED rasvjete u mašinskoj hali, dok su LED reflektori već postavljeni u pristupnim tunelima.

"Postavljanjem mobilijara za djecu i rasvjete završeni su radovi na uređenju plaže pored Pivskog jezera, u Plužinama. Radove u vrijednosti od oko 170 hiljada EUR, finansirala je Elektroprivreda (EPCG) kao dio preostalih ugovorom preuzetih obaveza, po osnovu izgradnje HE Piva, koji je sa Opštinom Plužine potpisan u decembru 2010. godine”, rekao je Radović.

Urađeni su, kako je kazao, potporni zidovi i stepenište, plaža nasuta finim šljunkom, a tu su i prateći sadržaji poput mobilijara za djecu, klupa, tuševa, kabina za presvlačenje. Radove je izvela nikšićka firma Erlang.

Svaki infrastrukturni objekat je koristan, a posebno plaža koja će Pivljanima značiti dosta. Završeni su svi radovi, a uređena plaža je i tehnički primljena.

U okviru preostalih ugovorom preuzetih obaveza, po osnovu izgradnje HE Piva, koji je sa Opštinom Plužine potpisan u decembru 2010. godine, EPCG počela je još jedan značajan projekat za ovu Opštinu.

"Riječ je o projektu izgradnje raskrsnice na ulazu u Plužine, vrijedan 620 hiljada EUR i u potpunosti ga finansira EPCG. Očekujemo da će kompletni radovi biti završeni u toku ovogodišnje građevinske sezone”, kazao je Radović.

Nikola Kuljić, koji je ispred EPCG zadužen za nadzor nad tim radovima, kazao je ti infrastrukturni radovi na raskrsnici na ulazu u Plužine imaju veliki značaj.

"Radi se kompletno nova ulazna raskrsnica, kao i treća traka na prilazu raskrsnici. Radove izvodi nikšićka firma Mehanizacija i programat, a oni teku po planiranoj dinamici”, kazao je Kuljić.

Bonus video: