RAE ne zna da li će mijenjati cijene struje

Regulatorna agencija sada pregleda dokumentaciju EPCG, CGES -a i COTEE-a kako bi utvrdila da li ima nedostataka
3 komentar(a)
struja, građani, Foto: Luka Zeković
struja, građani, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.09.2015. 14:19h

Regulatorna agencija za energetiku ( RAE ) donijeće do početka decembra odluku o cijenama struje koje će važiti od 1. januara naredne godine, a da li će one biti povećane regulator u ovom momentu ne može da procijeni.

Iz RAE su “Vijestima” kazali da će javnost sa odlukom i eventualno izmijenjenim cijenama struje biti blagovremeno upoznata.

Od januara 2015. crnogorsko tržište električ ne energije je otvoreno i za ostale snabdjevače, ali EPCG nije dobila konkurenciju zbog čega RAE i dalje reguliše cijene struje.

Energetski subjekti su u roku koji je utvrđen Zakonom dostavili zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda za narednu godinu.

“U Agenciji je u toku postupak pregleda dostavljene dokumentacije i utvrđivanje nedostataka. Ukoliko bude nedostataka u dokumentaciji, Agencija će u propisanom roku zatražiti od energetskih subjekata da ih otklone”, rekli su iz RAE .

Nakon toga, kako su objasnili, počinje rad na analizi dokumenata i zahtijevanih troškova i pripremi odluka o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda.

Cijene struje povećavane su tri godine uzastopno. RAE ih reguliše jer Elektroprivreda nije dobila konkurenciju

“Iz navedenog je jasno da u ovom trenutku nema govora o bilo kakvoj procjeni o visini cijena za narednu godinu”, naveli su iz RAE .

Regulatoru su zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za drugi regulatorni period, koji počinje 1. januara a završava 31. decembra, dostavili Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odnosno njen Operater distributivnog sistema i Javni snabdjevač, kao i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES). Crnogorski operater tržišta električ ne energije (COTEE) dostavio je zahtjev za utvrđivanje naknade za rad za narednu godinu. EPCG je za narednu godinu predložila regulatorni prihod Operatera distributivnog sistema od 96,16 miliona eura.

U strukturi predloženog regulatornog prihoda, troškovi poslovanja iznose 51,33 miliona eura. Od toga su troškovi poslovanja koji se mogu kontrolisati 41,65 miliona eura, troškovi koji se mogu djelimično kontrolisati 7,47 miliona, a oni koji se ne mogu kontrolisati oko 2,22 miliona. Amortizacija iznosi 26 miliona, povrat na sredstva 19,24 miliona, a ostali poslovni i vanposlovni prihodi 486,8 hiljada.

Za javnog snabdjevača EPCG je predložila regulatorni prihod od oko 10,3 miliona eura.

U strukturi predloženog prihoda troškovi poslovanja su 8,99 miliona eura, od čega su troškovi koji se ne mogu kontrolisati 71,7 hiljada. Povrat na sredstva iznosi oko milion eura. Prema dokumentaciji koju je dostavila EPCG, trošak nabavke energije za isporuku kupcima po regulisanim cijenama iznosi oko 78,94 miliona eura.

CGES od RAE za narednu godinu zahtijeva regulatorno dozvoljeni prihod od 30,92 miliona eura, a COTEE od 784,52 hiljade.

Cijene struje povećavane su tri godine uzastopno. Posljednje povećanje bilo je u avgustu prošle godine kada je struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila 0,94 odsto, pa kilovat-sat košta 10,08 centi sa obračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Cijene kod ostalih potrošača priključenih na 0,4 kilovoltnu mrežu kod kojih se snaga mjeri, smanjene su 1,74 odsto.Kod potrošača priključenih na 35 kV struja je pojeftinila 1,21 odsto, a 2,14 odsto kod potrošača priključenih na deset kV, odnosno na nivou distribucije smanjenje iznosi 0,01 odsto.

Te cijene trebalo je da važe do kraja jula ove godine, odnosno do kraja prvog regulatornog perioda koji je počeo 1. avgusta 2012. godine. Drugi regulatorni period počinje 1. januara naredne godine.

RAE je, s obzirom na to da se između ta dva regulatorna perioda nalazi razmak od nekoliko mjeseci, donijela odluku da se cijene ne mijenjaju ni nakon 31. jula ove godine.

CGES-u očekuju da regulator prihvati njihova obrazloženja

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema ističu da su ozbiljno pripremili zahtjev i detaljno obrazložili sve stavke koje se nalaze u njemu.

“Nadamo se da će regulator prihvatiti naša obrazloženja u skladu sa metodologijom za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda”, kazali su “Vijestima” iz CGES-a.

Iz Elektroprivrede nijesu željeli da komentarišu niti da, kako su rekli, prejudiciraju odluku regulatora.

Očekuju novo poskupljenje električne energije

Grupa građana iz nevladinog sektora koja redovno pred sudovima osporava odluke RAE, očekuje povećanje cijena struje, jer, kako kaže njihov predstavnik, Goran Đurović, to ni do sada nije bilo pitanje zakona već političke odluke.

“Dosadašnja praksa RAE nas je uvjerila da interesi građana nijesu na prvom mjestu i da se više vodi računa o interesima EPCG, čak i kada to podrazumijeva kršenje zakona”, rekao je “Vijestima” Đurović u ime grupe građana koju još čine Daliborka Uljarević i Stevo Muk.

Oni se, kako kaže Đurović, nadaju da će konačno RAE, u skladu sa zakonom, obrazložiti svoju odluku, a da će prije donošenja konačne odluke omogućiti građanima da daju komentare.

“Dok Odbor RAE ne bude u najvećoj mogućoj mjeri udaljen od uticaja Vlade, građani će trpjeti posljedice neodgovornog ponašanja regulatora”, zaključio je Đurović.

Bonus video: