REAGOVANJE POVODOM IZVJEŠTAJA O STANJU U TOŠČELIKU

Milošević: Uprava za inspekcijske poslove drži stranu Toščeliku

Milošević je rekao da se postavlja pitanje koji su razlozi da nadležne inspekcije nijesu izvršile nadzor po njihovom zahtjevu
6 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
Rade Milošević, Foto: URA
Ažurirano: 11.09.2015. 13:39h

Povodom situacije u nikšićkoj Željezari i odnosa uprave Toščelika prema radnicima, Građanski pokret URA je 26.06.2015. od Uprave za inspekcijske poslove tražio da izvrši inspekcijski nadzor u Željezari.

"U našoj prijavi smo naveli da se urgentno izvrši nadzor, međutim inspekciji je trebalo skoro mjesec dana da izađe na teren. Iz obavještenja koje smo dobili od Uprave za inspekcijske poslove naznačeno je da je nadzor izvršen 24.07.2015. Inspekcija nije odgovorila na zahtjeve da se utvrdi stručnost radnika koji su radili na peći da li imaju položen ispit kod konstruktora nove peći, CVS kompanije; da li postoji dovoljan broj radnika za smjenski rad na peći; da li postoji adekvatno obezbjeđenje kontrolne kabine peći koja se nalazi u neposrednoj blizini peći; da li je peć adekvatno obezbijeđena i da se atestira zaštitna oprema koju koriste radnici (cipele, radna odijela, šlemovi, naočare i rukavice)", kazao je član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA Rade Milošević.

Milošević je rekao da se postavlja pitanje koji su razlozi da nadležne inspekcije nijesu izvršile nadzor po njihovom zahtjevu.

"Što se tiče odnosa prema radnicima, inspektori su utvrdili da uprava Toščelika i nakon davanja roka za otklanjanje nedostataka nije u potpunosti postupila po zahtjevu inspekcije. Šta više, inspektori su utvrdili da radnici rade prekovremeno u kontinuitetu i izrečena je kazna svega 2200 eura", kazao je Milošević.

"Tražili smo i da inspekcija utvrdi da li kranovi u željezari imaju upotrebne dozvole i dobili obavještenje koje glasi: "Na dan inspekcijskog nadzora važeće Stručne nalaze imaju elektromosne dizalice interne oznake L1 i L locirane u livnoj hali. Ostale elektromosne dizalice koje se koriste u proizvodnom procesu Željezare Toščelik nijesu pregledane u propisnom roku. Poslodavac je prihvatio ponudu Instituta crne metalurgije a.d. Nikšić da izvrši pregled i ispitivanje 13 pripremljenih dizalica i započeo ispitivanje, koje je u toku, a nakon toga očekuju se Stručni nalazi“, navodi se u saopštenju.

Milošević je kazao da se iz navedenog jasno vidi da Željezara nema upotrebne dozvole za trinaest elektromosnih dizalica (kranova) što znači da radnici rade godinama na kranovima koji nijesu ispitani. Da ironija bude veća, inspekcija nije izrekla kaznu zbog navedenog stanja.

"Možda Upravi za inspekcijske poslove životi radnika malo znače, pa su procijenili da nijesu neophodni Stručni nalazi o kranovima. Obzirom da im je trebalo mjesec dana od dana prijave da izađu na teren i izvrše nadzor onda ništa ne čudi. Građanski pokret URA će nastaviti kontinuirano da prati situaciju u Željezari Toščelik i u skladu sa zakonima reagovati kako bi se zaštitili radnici i kako bi se poštovao zakon", kazao je Milošević