Oštećena vrijedna oprema za CGES: Transformator ispao iz vagona

Razloge pada transformatora na vozni kolosjek tek treba da utvrde kineski specijalisti, koji se očekuju u ponedjeljak
235 pregleda 6 komentar(a)
Transformator, Bar (Novine), Foto: Jedro.me
Transformator, Bar (Novine), Foto: Jedro.me
Ažurirano: 11.09.2015. 05:49h

Jedan od dva transformatora, teška po 200 tona, koje je za potrebe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) nabavila članica Rudnap grupacije biznismena Vojina Lazarevića, u konzorcijumu sa kompanijom iz Šangaja, pao je prije dva dana prilikom isporuke sa vagona na vozni kolosijek u Baru, gdje se i dalje nalazi.

Vrijednost oba transformatora je veća od tri miliona eura, a za sada, dok ne dođu inženjeri iz Kine još se ne zna visina materijalne štete nastale zbog ovog incidenta.

„Vijestima“ je nekoliko izvora potvrdilo da je odgovornost za taj incident na kompaniji iz Lazarevićeve grupacije koja je imala obavezu isporuke CGES-u i za tu priliku dovezla u Bar navodno specijalni vagon iz Rumunije. Pod teretom transformatora, veličine manje stambene zgrade, popustile su, navodno, i šine ispod vagona na kolosijeku.

„Nakon što je isporučilac dovezao transformator specijalnim vagonom iz Luke Bar na željezničku stanicu u Baru došlo je do pada transformatora sa vagona na kolosijek. Razlozi za to tek treba da se utvrde nakon dolaska kineskih specijalista iz firme CHINT-Shangaj, koji se očekuje u ponedjeljak“, saopštili su „Vijestima“ juče iz CGES-a.

Iz ove kompanije su napomenuli da je, za sada, rano govoriti o bilo kakvoj šteti na transformatoru i da će to narednih dana zajednički utvrđivati CGES, kineski CHINT i Global Trade Solutions iz Beograda.

„Odgovornost za transport, pa i štete koje bi eventualno mogle nastati za vrijeme transporta, treba vezati za CHINT i Global Trade Solutions. Transformatori su, prema ugovoru, osigurani na vrijednost 110 odsto za sve faze i to od proizvodnje do isporuke i preuzimanja transformatora na lokaciji naručioca“, istakli su iz CGES-a.

Lazarevićev Rudnap je uz kompaniju EFT biznismena Vuka Hamovića godinama bio glavni snabdjevač strujom crnogorskog tržišta.

Prije biznisa sa električnom energijom, Lazarević je bio savjetnik bivšeg premijera Filipa Vujanovića, aktuelnog predsjednika Crne Gore.

Nedavno je u istraživanju BIRN-a povezan sa firmom Bigova bay kojoj je austrijska Hypo banka, nacionalizovana zbog ogromnih dugova i gomilom rizičnih kredita, odobrila zajmove od 42 miliona da bi izgradila grandiozni turistički projekatu Crnoj Gori, čija izgradnja nije počela ni osam godina nakon isplate prve tranša kredita.

Oprema vrijedi 1,59 miliona

Iz CGES-a su naveli da je vrijednost kupljenog transformatora 1,59 miliona eura.

„Posao je povjeren zajedničkoj kompaniji Global Trade Solutions- Beograd, Srbija i Chint Electric Co.Ltd, Shanghai, Kina, kao najpovoljnijem ponuđaču, koji je izabran po tenderskoj proceduri sprovedenoj po Zakonu o javnim nabavkama“, zaključili su iz CGES-a.

Bonus video: