Novac za samo 700 dakićevaca

Odbijeni zahtjevi 200 bivših radnika da im bude ustupljen dio imovine bivše fabrike mašina
225 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.09.2015. 08:00h

Sudija Osnovnog suda Danilo Jegdić napisao je rješenje o raspodjeli 2,7 miliona eura prihoda od prodaje dijela imovine bivše fabrike mašina "Radoje Dakić", a već danas biće dat nalog računovodstvu te institucije da se povjeriocima, prema njihovom redosljedu, raspodjeli novac, saznaju "Vijesti".

Prema informacijama "Vijesti", novac će dobiti svega oko 700 od ukupno 1,8 hiljada povjerilaca među kojima će biti i 16 advokata kojima je sud na ime sudskih troškova prethodno odredio da im bude isplaćeno oko 700 hiljada eura.

Prema redosljedu, prednost u isplati imaće 674 bivša radnika “Radoja Dakića”, koje zastupa advokat Veselin Raspopović iz Danilovgrada.

Izvor “Vijesti” iz Osnovnog suda tvrdi da su odbijeni zahtjevi advokata 200 bivših radnika - povjerilaca da im se potraživanja obeštete na način što ćem biti ustupljena u naturi imovina vrijedna pet miliona eura.

Nezadovoljni članovi Koordinacionog odbora povjerilaca “Radoja Dakića” juče su protestvovali pred zgradom Vlade, a u petak u deset sati su zakazali novi protest pred zgradom Osnovnog suda u Podgorici.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, rekao je agenciji Mina-bussiness da će, na skupu tražiti objašnjenje kakvim načelima i prioritetima se rukovodio predlagač odluke da se od prodate imovine djelimično namire advokati, u iznosu od oko 600 hiljada eura, i jedna trećina izvršnih povjerilaca.

“Pozivamo sve povjerioce i pravne nasljednike naših preminulih kolega da dođu na skup i direktno se upoznaju sa ponuđenim rješenjem”, rekao je Vukčević.

Oko 1,8 hiljada bivših radnika, danas povjerilaca bivše fabrike mašina potražuju ukupno, po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, više od 50 miliona eura zajedno sa pripadajućim kamatama.

Na isplatu potraživanja čekaju čitavu deceniju, a u međuvremenu je nedočekavši isplatu potraživanja i pravdu preminulo oko 400 bivših radnika “Radoja Dakića”.

On je dodao da sjutra ističe rok koji je odredila, "neidentifikovana osoba" iz Osnovong suda, da se dva miliona eura isplati bivšim radnicima.

Bonus video: