KAP: U Stambenom fondu bilo više od 3,7 miliona eura

Bivši ruski vlasnici potrošili veći dio novca iz fonda
53 pregleda 0 komentar(a)
KAP radnici, Foto: Savo Prelević
KAP radnici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2015. 18:33h

Ekonomsko finansijski sektor Kombinata aluminijuma u stečaju dostavio je Privrednom sudu podatke prema kojima u Stambenom fondu radnika bilo ukupno 3.765.133 eura, od čega se na glavnicu odnosi 3.658.863 eura, a na ime obračunate kamate na depozit 106.270 eura.

Ovi podaci su saopšteni u nastavku parnica u kojoj dvije sindikalne organizacije radnika KAP-a tužbom traže od preduzeća da im se prizna i isplati potraživanje iz Stambenog fonda od ukupno 4,2 miliona eura.

Bivši ruski vlasnici KAP-a, koji su rukovodili fabrikom do pokretanja stečaja u julu 2013. su veći dio novca iz Stambenog fonda potrošili ranije za sasvim neku drugu namjenu, dok dio bivših i sadašnjih radnika ove kompanije potražuju danas iz ovog fonda po 177 eura za svaku godinu radnog staža.

Punomoćnici dva sindikata tražili su tokom jučerašnjeg ročišta da iz KAP-a detaljnije objasne prilive i odlive novca sa računa Stambenog fonda, jer im se podaci o neisplaćenom potraživanju razlikuju za nekoliko stotina hiljada eura. Punomoćnica KAP-a Snežana Vuković sa složila sa tim predlogom.

Predstavnici dviju radničkih organizacija zadržali su pravo da ukoliko se udovolji ovom njihovom zahtjevu da zatraže ekonomsko-finansijsko vještačenje u ovom sporu. Sudija Mirjana Pavićević naredno ročište je zakazala za 14. oktobar.

Bonus video: