Narednih dana biće povezan radni staž za 120 radnika Rudnika boksita

Predstavnici Samostalnog sindikata i Sindikata radnika, Vladan Dubljević i Ilija Đilas, kazali su agenciji Mina-business da je dogovoreno da će preostalim radnicima staž biti povezan u narednih nekoliko mjeseci od sredstava iz budžeta za narednu godinu
4 komentar(a)
Boksiti, Nikšić, Foto: Srđo
Boksiti, Nikšić, Foto: Srđo
Ažurirano: 09.09.2015. 15:44h

Za 120 radnika nikšićkih rudnika Boksita, od ukupno 313 zaposlenih, narednih dana biće povezan radni staž od maja 2009. godine, a novac za tu namjenu obezbijediće Ministarstvo finansija, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Vlade i sindikata.

Riječ je o 108 zaposlenih koji su stekli uslov za penziju i 12 njihovih kolega koji će napustiti Boksite uz socijalni program u prosjeku od 13.500 eura

Sastanku u Ministarstvu ekonomije su, pored ministra u tom resoru Vladimira Kavarića i ministarske rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, prisustvovali predstavnici oba sindikata Boksita.

Predstavnici Samostalnog sindikata i Sindikata radnika, Vladan Dubljević i Ilija Đilas, kazali su agenciji Mina-business da je dogovoreno da će preostalim radnicima staž biti povezan u narednih nekoliko mjeseci od sredstava iz budžeta za narednu godinu.

Radnicima je potvrđeno da do 22. septembra neće biti poslati na Biro rada, a o produžetku tog roka treba da se razgovara sa predstavnicima Privrednog suda.

Prema riječima predstavnika sindikata, koliko će zaposlenih ostati u Boksitima i o ostalim pitanjima vezanim za status rudara znaće se tek nakon što vlasnik Uniproma Veselin Pejović potvrdi kupovinu rudnika Boksita.

Ministarstvo ekonomije: Vlada ispunila obaveze

Vlada je ispunila sve svoje obaveze prema zaposlenim u Rudnicima boksita Nikšić, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U saopštenju tog resora navodi se da je Vlada ispunila sve obaveze, od donošenja odluke o povezivanju radnog staža, do obezbjeđivanja socijalnog programa, u prosjeku po 13 hiljada EUR za one koji u procesu stečaja ostanu bez posla.

"Realizacija ovih obaveza je u toku", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku zaključeno da je obostrani interes da se kroz proces stečaja održi kompanija i uposli što veći broj radnika, uz podsjećanje da je stečajni postupak u toku i očekivanje konstruktivnog odnosa svih kako bi se taj cilj ispunio.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja i sindikata Rudnika boksita.

Bonus video: