Vučinić: Uniprom se nije dokazao

Pejović, čiji su dolazak sa nestrpljenjem očekivali predstavnici radnika Boksita, nije prisustvovao otvaranju ponude, već je u sud došla advokatica Uniproma Ksenija Franović
75 pregleda 9 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2015. 14:12h

Nikšićki biznismen Veselin Pejović ponudio je oko 5,39 miliona eura za imovinu Rudnika boksita, kolika je i početna cijena.

Stečajni upravnik Rudnika boksita, Mladen Marković će se o ponudi Uniprom metala, koji gazduje i Kombinatom aluminijuma, izjasniti u roku od sedam dana. Marković će već danas početi da piše otkaze za preostalih oko 180 radnika koji nijesu stekli pravo na penziju ili se nijesu prijavili za otpremnine, od ukupno 312 zaposlenih.

Marković je, odgovarajući na pitanje novinara na koji način će ponuđač uplatiti ukupan iznos, rekao da ne postoji mogućnost uplate u ratama, kao i da se mora uplatiti u predviđenom roku, za najviše mjesec.

Poslanik DF-a i predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije, Janko Vučinić poručio je radnicima da se odmah izbore za svoja radna mjesta i da ih tako lako ne prepuštaju drugom.

“Pejovićev Uniprom se u slučaju KAP-a nije dokazao kao respektabilna kompanija koja će uraditi nešto i oporaviti tu industriju. Moja preporuka radnicima je da lako ne prepuštaju svoja radna mjesta. Imam povjerenje u snagu dva sindikata Boksita i oni će imati punu moju podršku”, istakao je Vučinić.

On je “skandaloznim” ocijenio to što je koncesiju za ekploataciju rude dobila jedna firma, Boksite kupuje druga, a radnicima sad prijeti da će biti izigrani i poslati na Biro.

Pejović bi ponuđeni iznos od 5.386.500 eura trebalo da uplati u roku od 20 dana. On je prethodno uplatio depozit od deset odsto navedene cijene.

Uniprom se jedini javio na šestom nadmetanju za kupovinu imovine Boksita, a licitacija nije održana jer nije bilo konkurentske ponude.

Pejović, čiji su dolazak sa nestrpljenjem očekivali predstavnici radnika Boksita, nije prisustvovao otvaranju ponude, već je u sud došla advokatica Uniproma Ksenija Franović.

Radnik Nikola Žugić saopštio je novinarima ispred Privrednog suda da su očekivali da će se konačno sresti sa Pejovićem, jer su do sada, kako je rekao, imali prilike da ga vide samo na slikama.

"Očekivali smo danas da vidimo Pejovića ali ga nije bilo. Svi ćemo od sjutra dobiti otkaze i biti upućeni na Biro, a stečaj se završava tako što praktično svi idemo kući. Tražićemo od ministra ekonomije da nas hitno primi danas ili sjutra”, istakao je Žugić.

On je dodao da su ranije imali lično ponudu vlasnika Neksana Miodraga Davidovića da će svi koji ne iskoriste socijalni program ili ne odu u penziju biti radno angažovani.

“Sada ne znamo koga da pitamo za posao. Jedna kompanija je dobila koncesiju, druga pravo da kupi imovinu, a mi na Biro. Jedan galimatijas je, i mi ne znamo gdje smo”, zaključio je Žugić. Radnici Boksita su za danas zakazali protestno okupljanje ispred upravne zgrade.

Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od skoro 5,39 miliona eura, raspisan je krajem jula. Ponude su se mogle dostavljati do petka do 14 sati.

Na tenderu je ponuđena nepokretna i pokretna imovina Rudnika boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Opštini Nikšić sa poslovnim zgradama u privredi. Na prodaju je ponuđeno i zemljište, kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća.

Udruženje: Bolje da je spojena koncesiona i proizvodna politika

Predsjednik Udruženja inženjera Boksita, Ilija Miljanić, smatra da nije trebalo razdvajati koncesionu od proizvođačke politike jer one moraju biti u simbiozi, kao što je do sada uvijek bilo. Koncesije je uzela poljska kompanija povezana sa Pejovićem.

„Nije dobro da koncesiju uzima jedna firma, a da proizvodnju organizuje druga. Postavlja se pitanje koliko će radnika ostati u kompaniji. Pošto će vlasnik KAP-a, najvjerovatnije biti i vlasnik Boksita, a kako se upravljanje Kombinatom nije pokazalo najboljim, mislim da je riječ o premošćavanju koje neće donijeti dobro građanima Crne Gore“, smatra Miljanić. Prema njegovim riječima, nikšićki boksit je jedan od najkvalitetnijih u Evropi, tako da će veoma brzo naći tržište van Crne Gore.

„S obzirom na postojeće rezerve boksita na kopovima nikšićke Župe smatram da se niko neće upustiti u pravilnu dinamiku rada koja bi bila aktuelna i za novo zapošljavanje ljudi, što Nikšiću treba. Radnicima koji su stekli uslov za penziju po izmjenama i dopunama Zakona o PIO treba da se izađe u susret, kao i ostalima koji su do sada odlazili u penziju“, poručio je Miljanić.

Bonus video: