Bivši čelnici osumnjičeni da su Brodogradilište odveli u stečaj

Prijavom su, kako saznaju “Vijesti, obuhvaćeni bivši predsjednici i članovi Odbora direktora Stanko Zloković, Savo Parača, Asim Telaćević, Vladimir Vukmirović, Radoica Luburić, Vladimir Žmukić, Veljko Zarubica, Aleksandar Tičić, Dragan Mitrović, Mijat Jocović, Ivana Vojinović i Maja Baćović, i dva bivša izvršna direktora Petar Zvicer i Petar Tušup
215 pregleda 18 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 09.09.2015. 05:34h

MANS je juče Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv 14 osoba, koje su u prethodnih šest godina obavljale najviše funkcije u „Jadranskom brodogradilištu“ Bijela, u kojem je u junu ove godine uveden stečaj.

Prijavom su, kako saznaju “Vijesti, obuhvaćeni bivši predsjednici i članovi Odbora direktora kompanije Stanko Zloković, Savo Parača, Asim Telaćević, Vladimir Vukmirović, Radoica Luburić, Vladimir Žmukić, Veljko Zarubica, Aleksandar Tičić, Dragan Mitrović, Mijat Jocović, Ivana Vojinović i Maja Baćović, kao i dva bivša izvršna direktora Petar Zvicer i Petar Tušup.

Oni se kao odgovorni sumnjiče za krivično djelo prouzrokovanje stečaja, odnosno da su nesavjesnim i nezakonitim vođenjem poslovanja u kompaniji, suprotnim dobrim poslovnim običajima i pažnji dobrih privrednika, prouzrokovali stečaj, čime je nastupila materijalna šteta za zaposlene radnike i akcionare preduzeća.

Iz MANS-a su “Vijestima” kazali da krivično djelo prouzrokovanje stečaja iz člana 273. Krivičnog zakonika Crne Gore postoji kada odgovorna osoba neracionalnim trošenjem sredstava ili njihovim otuđenjem u bescjenje, prekomjernim zaduživanjem, preuzimanjem nesrazmjernih obaveza, lakomislenim zaključivanjem ugovora sa licima nesposobnim za plaćanje, propuštanjem blagovremenog ostvarivanja potraživanja, uništenjem ili prikrivanjem imovine, ili drugim radnjama suprotnim savjesnom poslovanju prouzrokuje stečaj i time drugog ošteti.

Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a ukoliko je učinjeno iz nehata onda je kazna zatvor od tri mjeseca do tri godine.

Prijavljeni se sumnjiče da su od 2009. godine, kada je kompanija počela da ostvaruje manje poslovne prihode, bili dužni da preduzmu sve mjere za racionalnu potrošnju, kako bi poslovanje bilo makar na pozitivnoj nuli. Umjesto toga, oni su nastavili sa nesrazmjernom potrošnjom, pa je tako u periodu od šest godina za honorare i ugovore o djelu i povremenim poslovima potrošeno 1,4 miliona eura, naknade Odboru direktora iznosile su blizu 160 hiljada eura, za sponzorstva i pomoći isplaćeno je oko 900 hiljada, a troškove kooperative čak 19,5 miliona eura.

Zbog neracionalne potrošnje, suprotne poslovanju dobrih privrednika, kompanija je do kraja 2014. godine ostvarila ogroman gubitak od 12,5 miliona eura i postala nesposobna za plaćanje redovnih obaveza, što je zaposljedicu imalo uvođenje stečaja u junu ove godine, čime je nastala direktna šteta za radnike i akcionare nekada renomirane kompanije.

“Smatramo da nadležni organi treba posebno da prikupe kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na ugovore za takozvanu kooperativu, imajući u vidu da su godišnje za njih izdvajani višemilionski iznosi. U konkretnom je riječ o angažovanju dodatne radne snage poput montera, zavarivača, pjeskara i slično, a ugovori su bili idealan model za izvlačenje novca iz kompanije”, rekli su “Vijestima” predstavnici MANS-a.

Tokom prethodne dvije decenije, kako su naveli, uništene se brojne kompanije, čija su poslovodstva uglavnom činili partijski vojnici vladajuće DPS, što je na hiljade radnika ostavilo bez posla, a da pri tome niko nije snosio odgovarnost.

MANS očekuje da će VDT najhitnije postupiti po krivičnoj prijavi kako bi se utvrdila odgovornost za finansijsko uništenje brodoremontne kompanije po kojoj se Crna Gora prepoznavala i koja jenesporno imala osnova za uspješno poslovanje.

“Ovo tim prije što je osnovana sumnja da je stečaj prouzrokovan kako bi se vrijedna imovina kompanije prodala u bescjenje kanadskom milijarderu Piteru Manku, koji odavno iskazuje interesovanje za tu luku”, rekli su iz MANS-a.

Bonus video: