IGW korak bliže kupovini Instituta Igalo

Njihovi koalicioni partneri iz Izbora –odbornici Željko Vavić i Mladen Ivanović kazali su da i dalje smatraju da je IWG nesolventan, ali i da neće izaći iz vlasti (što su najvljivali) dok god budu mogli uticati na tok privatizacije
65 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2015. 14:41h

Odbornici SO Herceg Novi podržali su prodaju Instituta Dr Simo Milošević u Igalu.

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije (DPS i Izbor) odbijen je predlog SNP-a da SO predloži Vladi Crne Gore da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta, poništi tenderski postupak i saglasnost na ugovor o prodaji državnog akcijskog kapitala, zbog njegove štetnosti po Herceg Novi i državu Crnu Goru. Za predlog je glasalo 14 opozicionih odbornika.

Lokalni parlament je sa 19 glasova odbornika opozicije, uključujući i pet iz Izbora, koji su dio vladajuće koalicije, prihvatio zaključak Milovana Baždara odbornika PZP ”da nadležni organ, koji bude nosilac izrade planskog dokumenta za zahvat Instituta Dr Simo Milošević onemogući izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata u funkciji stanovanja na ubranističkim parcelama, koje pripadaju Institutu.

Odbornici DPS Zoran Bošnjak, Zoran Kovačević, Slobodan Radović i Slavka Gojšina ukazivali su na neophodnost privatizacije Instituta, ističući da se bez značajnih finasijskih ulaganja, ovaj crnogorski gigant i brend zdravstvenog turizma ne može dalje razvijati i ići u korak sa konkurencijom u Evropi i u svijetu.

Njihovi koalicioni partneri iz Izbora –odbornici Željko Vavić i Mladen Ivanović kazali su da i dalje smatraju da je IWG nesolventan, ali i da neće izaći iz vlasti (što su najavljivali) dok god budu mogli uticati na tok privatizacije .

Ne sporeći potrebu privatizacije Instituta, opozicioni odbornici su , na osnovu uvida u predlog Ugovora o prodaji 56,48 odsto akcija Instituta, američko britanskom konzorcijumu IWG , tvrdili da je glavna namjera IWG da na zemljištu Instituta gradi stanove za prodaju, a ne razvoj zdravstvenog turizma.

Uz konstataciju da članovi SDP ni u Savjetu za privatizaciju, ni u Vladi nisu bili prisutni kada je odlučivano o privatizaciji Instituta, Dragan Šimrak (SDP) je ukazao na spornu odredbu Predloga ugovora o privatizaciji kojom je predviđeno da se projektni zadatak državne studije za lokaciju Instituta usaglasi između Kupca (američko britanski konzocijum IWG), Vlade i Ministarstva turizma i lokalne uprave u roku od tri mjeseca . Neispunjenjem te obaveze, IWG stiče pravo na raskid ugovora i povrat ukupnog iznosa kupoprodajne cijene.

“Ovako utvrđena norma otvara vrata za ucjenu i korupciju”, naveo je Šimrak.

I Nikola Gojkvić odbornik Građanskog saveza tvrdi da je ovom odredbom “eksplicitno i transparentno iskazana prava namjera kupoprodajnog ugovora”.

“Kupcu je prioritet vlasništvo nad zemljom i dozvola za gradnju. Da IWG kupuje biznis –usluge rehabilitacije, prijetili bi raskidom ugovora iz sasvim drugih razloga ”, kazao je Gojković i ustvrdio da je IWG u “prioritet razvoj nekretnina”.

Milovan Baždar iz PzP je upozorio da u Ugovoru o prodaji Instituta nema nijedan finasijski garant, jer IWG nema finasijski bonitet.

On je kazao i da “ ne može biti slučajnost da je u pregovaračkom timu kupca bilo i lice koje je u vezi sa Prvom familijom”.On je ukazao i na mogući scenarij kao u slučaju KAPa : “da kupac kroz hipotekarni kredit isplati obavezu iz kupoprodajnog ugovora”.

Za Danijelu Đurović odbornicu SNP je ovakva privatizacija, (“ rasprodaja Instituta”), neprihvatljiva , a elementi ugovora štetni i za grad i za državu. “Zar Institut ne može dobiti kredit od evropskih finasijskih institucija”, pitala je Đurović uvjerena da “postoje bolji i kvalitetniji načini očuvanja i unapređenja osnovne djelatnosti Instituta”.

Tražila je od DPS i Izbora da obrazlože zašto sada smatraju da je prodaja Instituta IWG-u sada povoljnija u odnosu na četiri mjeseca ranije, kada je lokalni parlament jednoglasno donio odluku da traže od Vlade Crne Gore da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta Igalo, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova rada Instituta Igalo, i ustvrdila da “zatvaranje ugovora o prodaji predstavlja samo njegovo friziranje kako bi ga uskladili sa željama kupca”.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković je ustvrdio da je “privatizacija Instituta pljačka”, a da pojedincima iz DPS prioritet nije interes Instituta, već lično bogaćenje .

On je naveo i da je Vlada od privatizacija u Herceg Novom prihodovala 95 miliona eura, a da su “efekti svima vidljivi”.

Galerija

Bonus video: