Na tržištu Srbije izgubili 1,6 miliona

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ za milionska gubitke državne kompanije i poslovanje u Srbiji interesuje se i crnogorska policija
81 pregleda 0 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.09.2015. 19:30h

Zavisno društvo u vlasništvu Plantaža u Beogradu od 2008. godine do 2014. godine ostvarilo je gubitak u iznosu od 1,6 miliona eura, potvrđeno je „Vijestima“ u državnoj kompaniji za proizvodnju vina.

Dugi niz godina predstavništvom Plantaža u Beogradu rukovodio je Veselin Đurišić. Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ za milionska gubitke državne kompanije i poslovanje u Srbiji interesuje se i crnogorska policija.

Iz Plantaža su saopštili da je na tržištu Srbije njihova kćerka firma od 2008. ostvarila promet od ukupno oko 85 miliona eura.

„U isto vrijeme je ostvaren prihod od oko 65 miliona eura, a realizovano je čak oko 35 miliona flaša vina. Sa učešćem u ukupnoj prodaji naše kompanije od 33 odsto ovo tržište ima stratešku važnost i kao takvo ga moramo duboko sagledavati“, istakli su iz kompanije. Poslovni rezultat, na ovom tržištu, u periodu od 2008. pa do kraja 2011 je bio negativan u ukupnom iznosu od oko 2.300.000 eura, da bi od 2012, pa do 2014. ostvaren pozitivan rezultat u iznosu od oko 700.000 eura.

„Dakle, rezultat u ukupnom posmatranom periodu je bio negativan u iznosu od oko 1.600.000 eura. Kompanija na ovaj rezultat gleda kao na ulaganje u izuzetno važno tržište, a koje je svega oko 2,5 odsto ukupnog prometa na ovom tržištu“, naveli su iz Plantaža.

Na ovom tržištu su, kako dalje dodaju iz kompanije, „realizovane brojne marketinške akcije, čiji je cilj bio da izgradi i pozicionira brend Plantaža i doprinese izgradnji imidža Crne Gore kao zemlje vina i značajne vinske destinacije, kojoj je stalo do tržišta Srbije“.

Razlozi finansijskog gubitka imaju brojne uzroke, od kojih su najznačajniji: „uslovi politički složene situacije odnosa između dvije zemlje, izuzetno izraženi konkurentski odnosi jer se pojavila čitava najezda domaćih srpskih vinarija sa profilisanim proizvodima i uz snažnu državnu podršku, kao i veoma izražena pojava slobodnog uvoza velikih količina stranih vina, te pojava značajnog pada domaće valute u odnosu na euro, što je dominantno uticalo na ukupni poslovni rezultat na ovom tržištu“.

„Kompanija je tada svjesno donijela odluku da zbog održavanja na liderskoj poziciji na ovom tržištu, iztrpi pad dinara u odnosu na euro i ne poveća cijene proizvoda u dinarima. Ova odluka, uz mnogo drugih marketinških manevara, je doprinijela da se održimo i čak popravimo položaj, na ovom veoma zahtjevnom tržištu, ali je istovremeno napravilo finansijski gubitak u tom periodu, jer su zaduženja proizvoda koja su dovožena na ovo tržište vođena u eurima“, objasnili su iz kompanije uz napomenu da su te odluke verifikovane na najvećim organima kompanije i sprovedene u praksi.

Put da se očuva brend i rezultat

Iz Plantaža naglašavaju da prilikom sagledavanja poslovanja Plantaža, treba imati na umu da je to kompanija koja uspješno traje više od 50 godina i „da se njene odluke donose sa dugoročnim posledicama“.

„Prema tome i trenutno negativan rezultat i trenutno pozitivan rezultat, u ukupnom sagledavanju, dovode do konstantnog prisustva i rasta na takvom strateškom tržištu.

I danas bi, kako dalje napominju,“postupili na isti način, jer je to bio jedini put da se ostvari rezultat tj. da se očuva brend i sačuva pozicija na tržištu“.

„Na račun tog ulaganja u ovo tržište Plantaže od 2012. bilježe pozitivan rezultat, tako da je u ovoj godini, na naše veliko zadovoljstvo, prodaja u ozbiljnom porastu oko 20 odsto. Takođe važan podatak za ovo tržište je da je naplata potraživanja zabilježila rezultat od 99,9 odsto“, saopštili su iz kompanije.

Bonus video: