PUPI: Nijesmo zadovoljni aktivnostima VDT i Specijalnog tužioca

“Zakon o javnim nabavkama kaže,da se ni jedan cent ne može isplatiti bez javnog tendera tamo gdje je država većinski vlasnik, a u EPCG država ima vlasništvo od 57odsto”, precizirali iz PUPI-a
59 pregleda 3 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2015. 09:19h

Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI), dobila je odgovor od Vrhovnog državnog tužioca (VDT), Ivice Stankovića, vezano za dvije krivične prijave, podnesene protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i kompanije A2A.

Iz PUPI-a je saopšteno, da su prijave podnesene zbog nezakonitog odlivanja novca iz EPCG u vidu naknada za konsultantske usluge, protiv podpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, predsjednika Tenderske komisije i predsjednika Savjeta za privatizaciju u vezi privatizacije i dokapitalizacije EPCG.

“PUPI se javno zahvaljuje VDT-u na odgovoru, čime je uveo jednu pozitivnu praksu, da se podnosioci krivičnih prijava obavještavaju od nadležnog tužioca o preduzetim radnjama po prijavi”, navodi se u saopštenju.

Iz PUPI-a su kazali, da su VDT-u dostavljeni zaključci Skupštine, Odbora za antikorupciju, sa dokumentacijom koju su dobili članovi Odbora od Ministarstva ekonomije, EPCG i Uprave za javne nabavke, koja se odnosi na isti činjenični osnov sadržan u krivičnoj prijavi.

“U odgovoru VDT-a navodi se da su dobijene dodatne informacije od Uprave za javne nabavke, EPCG i Ministarstva ekonomije, s tim što nije dostavljen izvještaj ekspertskog tima formiran na osnovu rješenja Ministarstva od prošle godine, a u skladu sa zaključkom Vlade, koji je imao za cilj da pripremi detaljnu analizu činjenica i okolnosti odnosa Vlade i A2A u periodu primjene EPCG ugovora”, naveli su iz PUPI-a.

Oni su dodali, da PUPI nije zadovoljan aktivnostima VDT-a i Specijalnog tužioca, jer se radi o primjeni Zakona, koji je, kako su naveli, jasan i laiku i pravniku.

“Zakon o javnim nabavkama kaže,da se ni jedan cent ne može isplatiti bez javnog tendera tamo gdje je država većinski vlasnik, a u EPCG država ima vlasništvo od 57odsto”, precizirali iz PUPI-a.

Kako se navodi u saopštenju, odlivena su milionska sredstva iz EPCG za konsultantske usluge, zbog čega, kako smatraju u PUPI-u, gradjani plaćaju najskuplju struju u regionu.

“PUPI je ogorčen i na način privatizacije i dokapitalizacije EPCG i smatra da je to najveća pljačka države i gradjana u istoriji države i naroda”, dodali su iz PUPI-a.

Oni su naveli, da je jasno da A2A nije ispunjavala uslove Javnog oglasa.

“A2A nije mogla dostaviti završni račun za predhodnu godinu, kojim bi prikazala da je imala priliv novca u iznosu najmanje 250 miliona eura, kako je Javnim oglasom traženo, jer ga nije ni imala, jer je formirana devet mjeseci prije raspisivanja oglasa”, kazali sui z PUPI-a.

Grčki konzorcijum, koji je, kako se navodi u saopštenju, odbijen nezakonito, ispunjavao je sve uslove Oglasa, ponudio znatno veću cijenu za akcije EPCG od 11,1 eura po akciji, umjesto 8,40 koje je dala A2A, čime je napravljena direktna šteta državi i gradjanima od 150 miliona eura.

“Osim toga Grčki konzorcijum je ponudio i dvije milijarde eura za izgradnju termoelektrane Maoče, snage 650 MGV i rekonstrukciju električne infrastructure”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: