Posjećenost nacionalnih parkova porasla 32 odsto

Jedna od značajnijih aktivnosti NPCG tokom avgusta, s kojom je javnost upoznata, predstavlja zaključivanje Ugovora o zakupu cjelokupne imovine privrednog društva „Bajo Sekulić“ u stečaju, iz Ulcinja, na period od jedne godine
88 pregleda 3 komentar(a)
NPCG, Foto: NPCG
NPCG, Foto: NPCG
Ažurirano: 05.09.2015. 09:16h

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) ove godine bilježe dobru posjećenenost, jer je od početka godine registorovano oko 236 hiljada posjeta, što je 32 odsto više nego prošle godine.

„Nacionalni park (NP) Durmitor do 31. avgusta bilježi 100, 26 hiljada prodatih ulaznica što predstavlja povećanje od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine, NP Biogradska gora 23,17 hiljada ulaznica što je 8 odsto više i NP Skadarsko 53 hiljade ulaznica što predstavlja povećanje od šest odsto u odnosu na prošlu godinu“, saopšteno je iz NPCG.

Oni su dodali da je ulaz u NP Lovćen platilo 57,65 hiljada posjetilaca što predstavlja značajno povećanje u odnosu na prošlu godinu, dok je NP Prokletije, od 15. jula ove godine počeo sa naplatom ulaznica i do 31. avgusta bilježi 1,9 hiljada prodatih ulaznica.

Jedna od značajnijih aktivnosti NPCG tokom avgusta, s kojom je javnost upoznata, predstavlja zaključivanje Ugovora o zakupu cjelokupne imovine privrednog društva „Bajo Sekulić“ u stečaju, iz Ulcinja, na period od jedne godine.

„Nakon potpisivanja Ugovora, formirana je Komisija za vršenje preuzimanja imovine predmetnog privrednog društva koja je sačinila Zapisnik sa fotoelaboratom“, naveli su iz NPCG.

Oni su dodali da će u cilju vršenja adekvatne fizičke zaštite, na poslovima zaštite imovine Solane biti angažovano osam zaštitara, na period od jednog mjeseca.

„U cilju održavanja uspostavljenog ekosistema na prostoru Solane, Javno preduzeće (JP) će u narednom periodu, angažovati lica potrebna za održavanje pumpnih sistema i eventualno drugih lica, potrebnih za ispunjavanje obaveza definisanih u predmetnom Ugovoru o zakupu“, kazali su iz NPCG.

Oni su podsjetili da je Vlada opredijelila budžetska sredstva u iznosu od 315 hiljada eura koja će biti na raspolaganju JP za realizaciju aktivnosti zaštite biodiverziteta, uspostavljanja turističke ponude i promocije ovog prostora tokom naredne godine.

„S ciljem upoznavanja dobrih praksi i procedura u vezi sa upravljanjem kompleksnim sistemom kao što je solana, predstavnici JPNPCG će danas, posjetiti Sečoveljsku solanu u Sloveniji“, saopštili su iz NPCG.

Oni su naveli da taj park predstavlja jedan od najboljih primjera aktivnih regionalnih solana čija iskustva u radu, načinu upravljanja i promociji mogu biti od velike koristi za JPNPCG prilikom realizacije aktivnosti na prostoru Ulcinjske solane.

Bonus video: