Novi investitor za vjetroelektrane na Možuru: Čelebić odustao, došli Maltežani

Konzorcijum španske Ferse i Čelebića ugovor o investiciji sa Vladom potpisao u julu 2010. godine
194 pregleda 4 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.09.2015. 18:35h

Vlada je odlučila da se kompaniji „Enemalta plc“ omogući da uđe u projekat izgradnje vjetroelektrane Možura, tako što će preuzeti sve obaveze iz koncesionog ugovora. Novi koncesionar je u većinskom vlasništvu vlade Republike Malte.

To je navedeno u informaciji o prenosu ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Možura, koju je Vlada juče utvrdila.

Prethodni koncesionar je konzorcijum „Fersa & Čelebić“ u čijem sastavu se nalaze „Fersa Energias Renovables“ iz Španije i Čelebić iz Podgorice. Ugovor sa njima potpisan je u julu 2010. godine.

U informaciji je navedeno da je Ministarstvo ekonomije krajem februara dobilo dopis od konzorcijuma „Fersa & Čelebić“ da je zainteresovano da prenese prava iz ugovora na firmu sa Malte.

“Kompanija 'Enemalta plc' je dopisom izrazila spremnost da uđe u projekat preuzimajući sve obaveze. Radi se o kompaniji čiji je većinski vlasnik vlada Republike Malte. Ministarstvu ekonomije je dostavljen dopis od strane malteškog ministra energetike i zdravlja Kondrad Micia kojim je zvanično iskazana podrška vlade Republike Malte da se prihvati zahtjev za prenos ugovora”, navedeno je u informaciji.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane istalisane snage 46 megavata sa ranijim koncesionarom predviđao je zakup na 20 godina sa mogućnošću produženja za dodatnih 10 godina.

Vlada je dala saglasnost da kompanija Martex, koja duguje državi 409,9 hiljada eura za porez, plati dio duga imovinom koja je procijenjena na 168 hiljada eura.

Vlada je u mišljenju na predlog zakona o zaštiti potrošača, koji je podnijela Liberalna partija, navela da taj akt ne treba prihvatiti jer slična rješenja već postoje u Zakonu o potrošačkim kreditima. Naveli su i da predlog LP nije usklađen sa zakonima o obligacionim odnosima i o prekršajima.

Usvojen je Nacionalni program zaštite potrošača od ove do 2018. godine. Pomoćnik ministra ekonomije Jovo Rabrenović kazao je da je programom, između ostalog, predviđeno da se u budućem periodu pojača kontrola bezbjednost proizvoda i zaštite potrošača.

Pomoćnik ministra ekonomije Ivan Bošković razriješen je dužnosti na lični zahtjev.

Hidroenergija se zadužuje 11,8 miliona da plati IRF-u i Bemaxu

Vlada je juče usvojila dokument koji se zove “predlog ugovora u vezi sa ugovorima o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Bistrica, Šekularska i Kaludarska”. Kako je obrazloženo, ovaj ugovor je potreban kako bi koncesionar kompanija Hidroenergija Montenegro mogla da se zaduži 11,8 miliona eura kod Erste banke Crne Gore i Erste banke Hrvatske.

Objašnjeno je da Vlada ovim ugovorom, kojeg će u ime nje potpisati ministar ekonomije Vladimir Kavarić, ne preuzima na sebe nikakve obaveze već da je potpisnik kako bi omogućila Erste banci da preuzme upravljanje imovinom ove firme i nađe drugog ko bi preuzeo koncesije ako Hidroenergija Montenegro ne vrati kredit.

Osim Vlade i predstavnika dvije banke, potpisnici ugovora će biti i osnivači/vlasnici ove kompanije - firma Hemera Capital (direktor Danilo Pavićević) i i druga dva osnivača Aleksandar Mijajlović i Ranko Ubović.

Hidroenergija Montenegro će kreditom od osam miliona od Erste banke Crne Gore vratiti raniji kredit kod državnog Investiciono-razvojnog fonda i dio duga prema kompaniji Bemaks koja je gradili male hidroelektrane na ovim rijekama. Drugim kreditom od 3,8 miliona kod Erste banke Hrvatske biće vraćen preostali dug Bemaxu. U obrazloženju je navedeno da će prihod Hidroenergije od garantovane cijene za otkup struje iz malih elektrana, koji svi potrošači plaćaju preko posebne stavke na računu, biti dovoljan za sigurno vraćanje ovih kredita.

Bonus video: